Samospráva

Mesto získa na projekt znižovania uhlíkových emisií príspevok 144.454 eur

Cieľom projektu je zlepšiť kapacity pre plánovanie mobility vo funkčných mestských oblastiach a znížiť emisie CO2. Projekt bude trvať 36 mesiacov.

Ilustračný obrázok k článku Mesto získa na projekt znižovania uhlíkových emisií príspevok 144.454 eur
Foto: Ema Gašparová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Žilina získa na implementáciu projektu, zameraného na znižovanie uhlíkových emisií v mestách, finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 144.454 eur formou refundácie. Na projekte sa bude podieľať 15-percentným spolufinancovaním. Informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Doplnil, že cieľom projektu so skráteným názvom SOLEZ je zlepšiť kapacity pre plánovanie mobility vo funkčných mestských oblastiach a znížiť emisie CO2. „V júni Spoločný technický sekretariát vo Viedni schválil projekt s názvom Inteligentné riešenia na podporu nízkoemisných zón a ďalších politík na znižovanie uhlíkových emisií v mestách Európskej únie (EÚ). Projekt sa podával v rámci vyhlásenej výzvy programu Interreg Central Europe, v ktorom mesto Žilina figuruje ako riadny člen,“ uviedol hovorca mesta Žilina.

Okrem sprievodných podujatí, zameraných na osvetu a riadenie aktivít v oblasti plánovania nízkouhlíkových opatrení v rámci udržateľnej mestskej mobility, sú hlavnými aktivitami projektu vypracovanie Akčného plánu nízkouhlíkovej mobility, realizácia opatrení v oblasti inteligentného parkovania a výskum v oblasti využívania elektrických autobusov v prímestskej zóne mesta. Projekt, ktorý spustili 1. júna 2016, bude trvať 36 mesiacov, dodal Čorba.

Čítajte tiež:

V novembri sa uskutočnia nové voľby v 23 obciach: Týka sa to aj obci v našom okrese?

Rekonštrukcie chodníkov v Žiline za státisíce eur: Dočkáte sa aj na vašom sídlisku?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM