Zuzana Gadušová Samospráva

Mesto sa pripravuje na dušičky: Ako budú otvorené cintoríny v Žiline?

Za chvíľku tu máme dušičky. Všetky cintoríny v správe mesta Žilina sú v plnom prúde na Pamiatku zosnulých štandardne ako každý rok. Aj polícia zvýši počet hliadok počas týchto dní dohľadom nad bezpečnosťou ale aj dopravou.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa pripravuje na dušičky: Ako budú otvorené cintoríny v Žiline?
Zdroj: Dnes24.sk

Všetky cintoríny budú pre peších návštevníkov otvorené nonstop a občania si tak budú môcť dôstojne uctiť pamiatku svojich blízkych kyticou či zapálením sviečky na hroboch. Starý cintorín, Nový cintorín aj ďalších 14 cintorínov v mestských častiach Žiliny budú až do 7. novembra otvorené pre návštevníkov nonstop. V okolí cintorínov a aj priamo na nich bude vo zvýšenej miere hliadkovať mestská polícia i štátna polícia.

Prípravy už odštartovali

Pracovníci na cintorínoch budú pracovať aj počas sviatkov. „Kosenie cintorínov bolo ukončené už minulý týždeň, aby si mohli pozostalí vyčistiť hroby a pomníky v predstihu. Ostatné práce, ako zametanie a čistenie plôch, chodníkov a schodov, zber nečistôt do smetných nádob budú vykonávať pracovníci správy cintorínov od 27. 10. do 5. 11. Na cintoríny, kde sa dováža voda cisternami (Mojšová Lúčka, Strážov a Žilinská Lehota), je zabezpečený dovoz vody do budúceho týždňa,“ vysvetlil hovorca mesta Pavol Čorba.

Na dopravu bude dávať pozor polícia

V dňoch od 31. 10. – 2. 11. 2014 bude automobilová dopravu podľa situácie a potreby na parkovisku na Pietnej ulici pred Novým cintorínom a na Ulici Martina Rázusa pred Starým cintorínom usmerňovať dopravná polícia ako aj mestská polícia. Pri Starom cintoríne na Ulici Martina Rázusa, Na Šefranici a na Ulici Ulica Fedora Rupeldta je povolené bezplatné pozdĺžne státie v režime max. 1 hod.

Skontrolujte si svoje zmluvy

Mesto Žilina upozorňuje prenajímateľov, ktorí nemajú uzatvorenú platnú zmluvu o nájme hrobového miesta a nemajú zaplatené nájomné za svoje prenajaté hrobové miesta, „Aby tak urobili do 31. 12. 2014, inak hrozí zrušenie hrobového miesta a jeho pridelenie ďalším záujemcom. Z toho dôvodu budú v sobotu 1. novembra a v nedeľu 2. novembra od 8.00 hod. do 15.00 hod. otvorené kancelárie správy cintorínov na Novom cintoríne a na Starom cintoríne za účelom uzatvárania zmlúv o nájme hrobových miest. Na oboch cintorínoch budú k dispozícii sociálne miestností (WC) v Domoch smútku,“ vysvetlil hovorca mesta Žilina.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM