Jozef Legéň Samospráva

Niekdajšia pýcha Žiliny je v zanedbanom stave: Korytnačke svitá na lepšie časy, ale...

Vráti sa športová hala na Bôriku späť do života Žilinčanov? Mesto Žilina má záujem ju získať späť do vlastníctva a kompletne zrekonštruovať. Tí starší ju poznajú aj pod názvom korytnačka a ako miesto, kde sa konalo množstvo športových a kultúrnych podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Niekdajšia pýcha Žiliny je v zanedbanom stave: Korytnačke svitá na lepšie časy, ale...
Zdroj: Dnes24.sk

Jednou z priorít žilinskej radnice bolo a je získanie športovej haly na Bôriku opätovne do vlastníctva. Podľa primátora Žiliny Igora Chomu však nie za cenu ústupkov, ktoré by boli pre mesto nevýhodné. „ Vedenie mesta Žilina si uvedomuje potrebu multifunkčných priestorov na športové a kultúrno-spoločenské účely a preto sme chceli získať športovú halu späť. Zároveň si však uvedomujeme, že hala je v takom technickom stave, ktorý si vyžaduje enormné investície, ktoré mesto nemá,“ povedal Choma.

Všetko stojí na dohode a kompromise

Podľa primátorových slov je hala v nevyhovujúcom stave, avšak zdôraznil, že zásadne nesúhlasí s jej zbúraním. Mesto preto chystá majetkové usporiadanie vzťahov so skupinou SIRS, ktorá je súčasným majiteľom tejto haly. „ Je potrebné zdôrazniť, že vlastníkom haly je pán Trabelssie, ktorý ju odkúpil a teda ako vlastník je povinný sa o ňu starať. Žiaľ situácia je taká, že Mesto v súčasnosti nemá žiadnu právomoc ovplyvniť osud športovej haly, napriek maximálnemu úsiliu o riešenie,“ uviedol Choma. Tak sa zdá, že všetko teda bude záležať na dohode medzi vlastníkom a mestom a dôležitú úlohu bude zohrávať kompromis.

Vlastník športovej haly odpovedal takto. „My stále veríme v dohodu. Stále rokujeme a dáme mestu do konca tohto týždňa kompromisný návrh s najväčšími možnými ústupkami z našej strany. Veríme, že hala sa dostane naspäť do rúk mesta,“ povedala v mene majiteľa športovej haly Ivana Strelcová.

Choma ďalej podotkol, že tento týždeň očakáva od Georgea Trabelssieho, ktorý stojí na čele skupiny SIRS, posledný oficiálny návrh. „Aby sme mohli predložiť do MZ zmysluplný materiál. Už na konci minulého roka vznikli zo strany pána Trabelssieho nadštandardné požiadavky, ktoré dovtedy nekomunikoval. V súvislosti s tým, že žiada o odpredaj pozemkov okolo obchodného domu Tesco a obchodného centra Mirage. S čím ja ako primátor mám problém. Pretože ak dnes budeme hovoriť o odpredaji pozemkov okolo obchodného domu Tesco, možno o mesiac budeme hovoriť o odpredaji polovice Hlinkovho námestia a potom odpredaji Sadu SNP. Ja si myslím, že pozemkov bolo pánovi Trabelssiemu odpredaných v tomto meste dosť. A keďže sa o ne vonkoncom ani nestará, ani nijakým spôsobom neprinášajú mestu zásadný úžitok, tak potom je tu naozaj otázka, načo mu odpredávať ďalšie a ďalšie pozemky. Ale mojou povinnosťou je predložiť návrh do MZ. Požiadali sme pána Trabelssieho, aby spresnil všetky podmienky, za ktorých je ochotný komunikovať ďalej. My to spracujeme a posunieme do MZ,“ uviedol Choma.

Ak sa dobrá vec podarí…

Ak by sa podarilo získať športovú halu späť do vlastníctva mesta, čakala by ju nákladná rekonštrukcia. Podľa primátorových slov by sa prestavba mohla začať už v roku 2015. Počítajú s tým, že prizvú aj autora tejto unikátnej konštrukcie, ktorý sa bude na celej rekonštrukcii podieľať. Cena by sa podľa Chomu mohla pohybovať okolo 25–35 miliónov eur.

Športovú halu na Bôriku bola postavená ešte v osemdesiatich rokov minulého storočia a patrila k unikátnym konštrukciám nielen na Slovensku. Hracia plocha dosahuje až 4500 metrov štvorcových, hľadisko s tribúnami má kapacitu 3200 miest na sedenie, pričom ju bolo možné rozšíriť posunutím sedadiel až na 6000 miest.

Zdroj: Global24/Tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM