Jozef Legéň Správy

Mesiac uzatvorený most v Čadci: Konečne sa našlo provizórne riešenie

Most spájajúci mestskú časť Horelica s mestom Čadca, ktorý je už viac ako mesiac uzatvorený, sprejazdnia v provizórnom režime do konca mája. Podložia ho podpornou konštrukciou, ktorá zabezpečí jeho stabilitu.

Ilustračný obrázok k článku Mesiac uzatvorený most v Čadci: Konečne sa našlo provizórne riešenie
Zdroj: TASR

Zatiaľ provizórne riešenie

Projektová dokumentácia na opravu mosta je podľa ministra dopravy Jána Počiatka súčasťou vysúťaženého eurofondového projektu, preto je komplikované teraz meniť jeho parametre. „Je však evidentné, že bola nedostačujúca a nezahŕňala skutkový stav. Až pri stavebných prácach sa zistilo, že stav je oveľa vážnejší, ako si predtým projektanti mysleli. Projektová dokumentácia tým pádom už nezodpovedá realite a nie je možné podľa nej pokračovať. Most bude v provizórnom režime fungovať až do momentu, keď sa dokončí projektová dokumentácia, vybaví sa stavebné povolenie a nanovo sa vysúťaží ako nový eurofondový projekt,“ povedal minister dopravy.

Najdôležitejšia je plynulá doprava

Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest (SSC) Roman Žembera doplnil, že diagnostika na podopretie mosta by mala byť hotová do dvoch týždňov. „Po podopretí mosta možno znížime profil jazdných pruhov, ale bude určite zabezpečený obojstranný prejazd. V najhoršom prípade znížime na moste rýchlosť. Pre mňa je dnes najdôležitejšie, aby sme most čo najrýchlejšie sprejazdnili a zabezpečili plynulú dopravu. Pretože, keby došlo k havárii v tuneli Horelica, obchádzkové trasy v meste nie sú zabezpečené alebo veľmi ťažko zabezpečené,“ uviedol Žembera.

Podľa primátora Čadce najlepšie možné riešenie

Sprejazdnenie mosta v provizórnom režime považuje primátor Čadce Milan Gura za najlepšie možné riešenie. „Ako primátor by som bol najradšej, keby most bol zrekonštruovaný do konca roka a spustený aj s malým obchvatom. Bohužiaľ, situácia sa zmenila a budeme musieť byť trpezliví. Pre Čadčanov a Kysučanov je dôležité, že most bude fungovať v plnom profile, že v prípade uzatvorenia tunela Horelica bude spojazdnené aj železničné priecestie na Ulici A. Hlinku a budú pokračovať práce aj na malom obchvate. Ja to vnímam v tejto situácii ako dobrú správu,“ dodal Gura.

Nový eurofondový projekt

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár pripomenul, že dodávateľ na nový eurofondový projekt má byť vysúťažený v novom programovom období, ktoré sa začne v roku 2014. „Operačný program Doprava počíta aj so stavbami, ako je práve tento most. Takže, je to veľmi dobrá správa pre všetkých, ktorí prechádzajú týmto mostom, že sa našlo riešenie, aby sa mohlo tadiaľto chodiť ako dosiaľ,“ uzatvoril Blanár.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM