Jozef Legéň Kultúra

„Mekkou“ animovaného filmu sa stane Žilina: Na Fest Anču príde aj tvorca Simpsonovcov

Medzinárodný festival animovaných filmov Fest Anča, ktorý sa uskutoční v termíne od 27. do 30. júna, v slovenskej premiére predstaví to najlepšie zo svetovej produkcie. Návštevníkov festivalu okrem množstva filmov, ktoré neuvidia už nikde inde na Slovensku, čaká bohatý program.

Ilustračný obrázok k článku „Mekkou“ animovaného filmu sa stane Žilina: Na Fest Anču príde aj tvorca Simpsonovcov
Zdroj: TASR

Festival je zameraný hlavne na filmy, avšak pre návštevníkov budú pripravené koncerty, workshopy, program pre deti či výstava. Väčšinu z premietnutých diel diváci nebudú mať možnosť uvidieť nikde inde na Slovensku.

Pozoruhodná snímka V zajatí duchov

Podľa riaditeľky festivalu Evy Pavlovičovej je jedným z najpozoruhod­nejších filmov celovečerná snímka Christophera Sullivana V zajatí duchov (Consuming Spirits). „Už samotný názov napovedá, že rozhodne nejde o detskú rozprávku. Animácia, na ktorej tvorcovia pracovali neuveriteľných 15 rokov, sa vyznačuje obrovským citom pre detail a remeselným perfekcionizmom,“ uviedla. Vo filme sa veľmi funkčne kombinuje plôšková, kreslená a stop motion animácia, ktorá vytvára svojskú skľučujúcu atmosféru sveta.

Španielsky celovečerák

Návštevníkov festivalu, ktorý sa bude konať od 27. do 30. júna v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, miestnom Ster Century Cinemas, Mestskom divadle Žilina a Považskej galérii umenia v Žiline, čaká aj španielsky celovečerák Ignacia Ferrerasa Vrásky (Arrugas).

Film vznikol podľa predlohy rovnomenného komiksového románu Arrugas od Paca Rocu, ktorý zaň získal v roku 2008 španielsku Národnú komediálnu cenu. Ide o príbeh dvoch starších pánov Emilia a Miguela žijúcich v domove dôchodcov. Emilio sa sem presťahoval len nedávno. Má Alzheimerovu chorobu v počiatočnom štádiu a Miguel s priateľmi sa mu pokúšajú pomôcť, aby neskončil na obávanom hornom poschodí pre „nesamostatných klientov“, odkiaľ niet návratu. Vymyslia si preto bláznivý plán, ktorý naplní ich jednotvárny život humorom a nehou. Lebo hoci si niekto môže myslieť, že ich život sa už skončil, oni práve začali žiť odznova.

Animátorská špička

Kultový animátor Don Hertzfeldt, ktorý má na konte nomináciu na Oscara za krátkometrážny film Rejected, spojil vo svojom celovečernom filme Dnes je krásny deň (It's Such a Beautiful Day) tri krátke snímky: Všetko bude v poriadku (Everything will be OK, 2006), Som na teba hrdá (I Am So Proud of You, 2008) a Dnes je krásny deň (It's Such a Beautiful Day, 2011). Po prvý raz teda rozpovie celý príbeh hlavného hrdinu Billa.

Všetky tri časti vznikli pomocou starej 35 mm kamery, ktorú zostrojili v roku 1940 a je jednou z posledných funkčných kamier svojho druhu v Amerike. Vďaka tejto technológii Don Hertzfeldt vytvoril vizuálne výnimočný obraz.

„Tragický, poetický, ale aj nesmierne zábavný je švédsko-nemecký film Chladený Tito (Tito on Ice) Maxa Anderssona a Heleny Ahonen,“ prezradil dramaturg Fest Anča Maroš Brojo. „Max Andersson a Lars Sjunnesson sú švédski tvorcovia komiksu Bosnian Flat Dog. Celkom originálne sa snažia spropagovať svoju knihu, a to cestovaním po krajinách bývalej Juhoslávie. Nuž a v chladničke so sebou vezú mumifikovaného maršala Tita. Na ceste spoznávajú množstvo ľudí z post-juhoslovanskej nezávislej kultúrnej scény. Dostávajú sa na čoraz podivnejšie miesta a začínajú spochybňovať samých seba i okolitú realitu,“ opísal.

Anča Award

V slovenskej premiére uvedú aj filmy v medzinárodnej súťaži Anča Award, medzinárodnej súťaži študentských filmov Anča Student Award a medzinárodnej súťaži videoklipov Anča Music Video Award.

Do medzinárodnej súťaže sa tento rok prihlásilo 964 animovaných snímok z celého sveta vrátane krajín ako Arménsko, Bielorusko, Etiópia, Portoriko alebo Uruguaj, pričom zo Slovenska ich bolo až 27. V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov sa predstaví 22 snímok, v Medzinárodnej súťaži študentských filmov 19 a v Medzinárodnej súťaži videoklipov je 25 súťažiacich.

Diváci si budú môcť pozrieť napríklad nový film Ivany Šebestovej Sneh, hudobný klip Mesiac Ondreja Rudavského alebo snímku Matúša Vizára Pandy ocenenú v Cannes. Na festivale tiež premietnu viacero známych filmov, ktoré sa zúčastnili na prestížnych festivaloch ako Clermont-Ferrand, Sundance, Berlinale alebo získali nomináciu na Oscara.

Mike Reiss scénarista Simpsnovcov Sprievodný program festivalu budú tvoriť hudobné koncerty, semináre, workshopy, program pre deti či výstava. „O poriadny žúr sa postarajú napríklad Palo Čejka alias DJ Reverend, Emo Noiz Boys, Karaoke Tundra a Vec,“ uviedla Pavlovičová.

Divákov čakajú aj komentované projekcie s tvorcami. Na festival, ktorý odštartuje 27. júna v Mestskom divadle Žilina, tento rok zavíta okrem iných americký scenárista a producent Mike Reiss. Ten sa preslávil predovšetkým vďaka seriálu Simpsonovci (1989).

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM