Stanislav Černák Kultúra

Medzinárodný festival v Terchovej sa začal: 1100 účinkujúcich, konský sprievod aj ohňostroj

Vernisáž výstavy Košieľka bieľená, rubáčik riasený... dnes v Makovického dome v Žiline otvorila 52. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej, ktorý potrvá do nedele 27. júla.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný festival v Terchovej sa začal: 1100 účinkujúcich, konský sprievod aj ohňostroj
Zdroj: TASR

Výstava podľa riaditeľky Krajského kultúrneho strediska (KKS) v Žiline Sone Řehákovej prezentuje ľudové odevy z 30 obcí Slovenska a českého Rožnova pod Radhoštěm, doplnené krojovanými bábikami a originálnymi fotografiami Karola Plicku zo zbierky Slovenského národného múzea v Martine. „Na malom priestore sú sústredené sviatočné či svadobné kroje, ale i odev, ktorý si obliekal ľud v bežný pracovný deň. Niektoré sú naozaj zachovalé a málokto by veril, že majú aj vyše 50 či 100 rokov. Je to výstava pre všetkých obdivovateľov folklóru a tradície našich predkov,“ povedala Řeháková.

Šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj zdôraznil, že za výstavou cítiť seriózny výskum. „Iniciatívy – výskumné, vedecké, zberateľské. Cítiť z nej komunikáciu autoriek s ľuďmi, ktorí ešte predsa len niečo o ľudovom odeve vedia. A to všetko sa zhmotnilo do podoby unikátnej výstavy, ktorá predstavuje v širších súvislostiach nielen vývin krojov v našom regióne, ale aj v iných slovenských oblastiach. Približuje, čo vlastne ľudový odev znamenal z pohľadu bežného, ale aj spoločenského či sviatočného. Je to výstava celonárodná, v ponímaní, ako je koncipovaná. A to je dôkazom, že Jánošíkove dni sú nielen festival lokálny a medzinárodný, ale z tohto hľadiska aj celonárodný,“ skonštatoval Cabadaj.

27 programov a 1100 účinkujúcich

Pripomenul, že na štyroch festivalových pódiách 52. ročníka Jánošíkových dní sa v 27 programoch predstaví takmer 1100 účinkujúcich zo Slovenska, Lotyšska, Ukrajiny a Česka. Kľúčovým slovom tohtoročných Jánošíkových dní je podľa neho UNESCO. „Nie je to nijaká náhoda. Vo štvrtok 5. decembra minulého roku sa v Baku, hlavnom meste Azerbajdžanu, udiala výnimočná historická udalosť. Terchovská muzika bola zapísaná do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. A chceli sme, aby táto skutočnosť významne zarezonovala aj počas tohtoročných Jánošíkových dní. Sme hlboko presvedčení, že si to terchovská muzika a všetci jej interpreti počas takmer 140 rokov, čo sa vyvíja, zaslúžia,“ zdôraznil šéfdramaturg medzinárodného folklórneho festivalu.

Doplnil, že myšlienkou UNESCO sú prepojené aj tri galaprogramy Jánošíkových dní. „V piatok večer terchovský, v sobotu večer medzinárodný a v nedeľu regionálny – krajský. V rámci galaprogramov sa predstaví viacero účinkujúcich, ktorí majú významný podiel na tomto úspechu terchovskej muziky. A zároveň veľmi chceme, aby zarezonovali aj európske súvislosti UNESCO v Terchovej. To znamená, chceme Terchovú prepojiť prirodzene s Európou, ako si to UNESCO vyžaduje. Ako sa to aj patrí urobiť. Pretože Terchová nikdy nebola izolovaný kultúrny fenomén. A terchovská muzika už dávno nepatrí iba Terchovcom a ľuďom, ktorí žijú v Terchovej,“ dodal Cabadaj.

Nielen folklór

Popri dominantnom folklóre nebude chýbať ani prezentácia iných hudobných žánrov, vernisáže výstav, prezentácia ľudových remesiel, hľadanie pokladu, razenie dukáta s motívom Jánošíka či ohňostroj. „Pri príležitosti 150. výročia narodenia Andreja Hlinku bude v sobotu (26.7.) v areáli kultúrneho domu slávnostne odhalená busta tejto výraznej osobnosti novodobých slovenských dejín. Hlinkova busta je darom Matice slovenskej obci Terchová,“ povedal šéfdramaturg Jánošíkových dní.

Neodmysliteľnou zložkou záverečného dňa býva od roku 1968 divácky atraktívny konský vozový sprievod – s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi na vozoch. V tomto roku však pre ničivú prívalovú vlnu vo Vrátnej doline pôjde po náhradnej trase. Jánošíkove dni vyvrcholia v nedeľu originálnym predstavovaním furmanov a muzík a záverečným programom v amfiteátri Nad bôrami Prechádzky po kraji pod záštitou predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraja Blanára. „V programe sa predstavia folklórne súbory a skupiny z Terchovej, severného Považia, Oravy, Kysúc, Turca a Liptova, Barbora Švidraňová, Ploštín punk a AYA,“ uzatvoril Cabadaj.

Začiatok Medzinárodného festivalu v Terchovej
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM