Jozef Legéň Správy

Masaker horolezcov: V šoku sú aj pakistanské médiá, vyzývajú na kroky proti militantom

Pakistanské média odsúdili masaker pod Nanga Parbat, pri ktorom zahynulo až desať ľudí, z toho zrejme dvaja Slováci. Vraždenie nemal prežiť rodák z Rajeckých Teplíc Anton Dobeš a Peter Šperka, známy aj z pôsobenia vo Vysokých Tatrách. Šokovaná tlač v Pakistane vyzvala na kroky proti ozbrojencom.

Ilustračný obrázok k článku Masaker horolezcov: V šoku sú aj pakistanské médiá, vyzývajú na kroky proti militantom
Zdroj: TASR

10 mŕtvych

Príslušníci islamistického hnutia Taliban vtrhli v sobotu večer do základného tábora pri hore Nanga Parbat (8125 m) v odľahlej časti severného Pakistanu a zabili deväť zahraničných horolezcov ako aj ich pakistanského sprievodcu. Medzi obeťami sú zrejme aj dvaja Slováci, horolezci Anton Dobeš a Peter Šperka, ktorí boli boli členmi ukrajinskej expedície.

„Neznámi ľudia vošli do tábora, kde zahraniční turisti nocovali v stanoch a spustili paľbu,“ uviedol vysoký policajný predstaviteľ provincie Gilgit-Baltistán pre agentúru Reuters.

Média útok jednoznačne odsúdili

Pakistanské médiá dnes jednomyseľne odsúdili nedeľňajší útok na zahraničných horolezcov pod horou Nanga Parbat na severe krajiny a dôrazne vyzvali vládu, aby vypátrala a prísne potrestala páchateľov. Informácie o útoku a smrti horolezcov poskytla v nedeľu tlačová agentúra Associated Press s odvolaním sa na vysokopostaveného miestneho politika. O smrti Slovákov informovala aj stránka International Nanga Parbat Expedition 2013.

Všetky významné pakistanské denníky dnes v komentároch označili zabitie desiatich cudzincov a ich pakistanského sprievodcu za pokus zhanobiť Pakistan a zničiť cestovný ruch v krajine. Pakistanská tlač vyzvala vládu, aby podnikla kroky proti militantom zodpovedným za útok, ktorý šokoval celú krajinu.

Je za tým Taliban?

K útoku sa prihlásila pakistanská odnož radikálneho hnutia Taliban, podľa ktorého išlo o odplatu za útoky amerických bezpilotných lietadiel na území Pakistanu. K vražednému útoku sa okrem Talibanu prihlásila aj pakistanská militantná skupina Džundulláh, ktorá mala zabíjať z nenávisti k cudzincom.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM