Jozef Legéň Rôzne

Žilinčan Marek (19) sa teší trestu povinnej práce: Inak by som nemal robotu!

Problémovej mládeže je viac ako kedy predtým. Jedným z nich bol aj Žilinčan Marek, ktorý paradoxne kvôli trestu dostal druhú šancu.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčan Marek (19) sa teší trestu povinnej práce: Inak by som nemal robotu!
Zdroj: Webnoviny.sk

Devätnásťročný Žilinčan Marek sa vďaka trestu povinnej práce zamestnal v práčovni Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline, zbavuje dlhov a rozhodol sa dokončiť strednú školu.

„Som rád, že som ten trest dostal. Lebo inak by som nemal robotu a dlhy by mi len narastali. Takto sa už konečne zbavujem dlhov, uvedomil som si, že aj školu si treba urobiť. Už som aj prijatý na SOŠ elektrotechnickú na Komenského ulici v Žiline,“ povedal v minulosti problematický tínedžer.

Mareka museli podľa hovorkyne žilinskej FNsP Márie Koporecovej na začiatok trocha cepovať, ale potom sa stal najochotnejším a najsilnejším pracovníkom kolektívu práčovne. „Tým, že je najmladší, dostáva aj veľa práce ako je nahadzovanie vecí do práčok, ich vyberanie, kde staršie kolegyne možno nevládzu. On ochotne zaskočí a je mimoriadne presný. Chodí do práce pripravený a načas, čo na začiatku bol problém. Ale aj v tomto sa veľmi zlepšil. Rovnako sa budeme do budúcna snažiť vytvoriť mu miesto v jeho odbore. Máme tu presne miesto, ktoré by sa hodilo,“ uviedla Koporecová.

Spolupráca so súdom

Námestník riaditeľa FNsP v Žiline pre hospodársko-technický úsek Jozef Pollák doplnil, že s Okresným súdom Žilina začali spolupracovať od jesene minulého roku sme. „K dnešnému dňu tu bolo dohromady zamestnaných 18 ľudí. Odpracovali zhruba 1600 pracovných hodín v celkovej cene práce 7000 eur, čo je pre nemocnicu nemalý benefit. Uplatnenie v nemocnici záleží od ich vzdelania. Väčšinou sú to ľudia so základným vzdelaním, takže sú ako pomocní pracovníci v údržbe areálu, v záhrade, v práčovni a podobne. Vysokoškolsky vzdelaní ľudia robia v administratíve,“ dodal Pollák.

Trest povinnej práce môže podľa probačného a mediačného úradníka Okresného súdu Žilina Vladimíra Cehlára uložiť súd len so súhlasom odsúdeného alebo páchateľa vo výmere od 40 do 300 hodín. „Ide v prevažnej miere o prečiny, kde horná hranica sadzby trestu odňatia slobody nepresahuje 5 rokov. Takže nejde o zločiny, ale o prečiny. Sú to rôzne krádeže, výtržnosti, tresty uložené osobám, ktoré spáchali dopravný priestupok pod vplyvom alkoholu. V rámci Žiliny máme okolo 80 poskytovateľov práce. Veľa odsúdených berie mesto Žilina, participuje Kysucké Nové Mesto, starostovia obcí, Žilinská univerzita a ďalšie školy,“ uzatvoril Cehlár.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM