Adela Fruckova Kultúra

Máme sa naozaj na čo tešiť: Veľký prehľad TOP 20 podujatí v Žiline v roku 2016

Premeškať kopu zaujímavých akcií, ktoré sa chystajú v roku 2016 v našom meste, by bola škoda. Práve preto sme pre vás vybrali až rovných dvadsať z nich. Stačí si vybrať a vopred radšej zaznačiť do vašich kalendárov.

Ilustračný obrázok k článku Máme sa naozaj na čo tešiť: Veľký prehľad TOP 20 podujatí v Žiline v roku 2016
Zdroj: TASR
Termín konania Názov podujatia Miesto konania Bližšia charakteristika
5. február 2016 CARNEVAL SLOVAKIA 2016 Žilina – Mariánske námestie, prechod masiek mestom Karneval je považovaný za jedno z najväčších podujatí v Žiline a zároveň za najväčší fašiangový festival na Slovensku. Počas neho sa v uliciach mesta pohybuje a zabáva množstvo rôznych maškár a zvláštnych bytostí, príšer, netvorov, ktoré tancujú, spievajú, zabávajú sa … Festivalom každoročne sprevádza fašiangový kráľ a kráľovná. Nechýbajú ani typické slovenské tradície späté s fašiangami ako pochovávanie basy. Festivalu sa zúčastňujú karnevalové masky nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska či Bulharska.
14. – 15. apríl 2016 HUDBA SVETA Žilina – Mestské divadlo Žilina Po roku sa do priestorov Mestského divadla Žilina a Stanice Žilina-Záriečie vracia dvojdňový medzinárodný festival Hudba Sveta Žilina. Obyvatelia a návštevníci mesta sa tak v dňoch 14. a 15. apríla 2016 môžu tešiť na pestrý výber výnimočných hudobníkov, ktorí sem zavítajú z Maďarska, Poľska, Česka,Moldavska, Bulharska či Izraela.
23. apríl ENFUSION LIVE Zimný štadión Žilina Už po tretí krát zavíta Holandská promotion ENFUSION LIVE na Slovensko do Žiliny. Seriál 12 turnajov ročne po svete si našiel stabilné miesto v kalendári bojových športov a 23. apríla sa fanúšikovia možu tešiť na ďalšie pokračovanie. Holandsko, Thajsko, Anglicko, Portugalsko, Belgicko, Tenerife a v neposladnej rade Žilina to je ENFUSION LIVE. Turnaj bude rozdelený do troch častí ktoré bude prenášať viac ako 40 televízií sveta. Hlavnou kostrou galavečera bude 4 členná pyramída ENFUSION LIVE vo váhe nad 95kg kde bude obsadenie veľmi zaujímavé
18. – 23. apríl 2016 ALLEGRETO Žilina -Dom umenia Fatra Medzinárodný festival klasickej hudby Stredoeurópsky festival koncertného umenia je hudobným sviatkom jari. Žilina sa tak zaradila medzi významné hudobné centrá v Európe. Je prehliadkou najvýraznejších talentov z oblasti klasického interpretačného umenia, reprezentujúcich rôzne krajiny Európy, vrátane Slovenska.
26.-28 máj 2016 STAROMESTSKÉ SLÁVNOSTI 2016 Mariánske námestie, Námestie Andreja Hlinku Staromestské slávnosti sú najväčším kultúrnym podujatím Žiliny i severného Slovenska. Slávnosti sa konajú v centre Žiliny na Námestí Andreja Hlinku a Mariánskom námestí. Na čele slávnostného sprievodu, ktorým sa Staromestské slávnosti otvárajú, kráča primátor mesta oblečený v dobovom richtárskom odeve. Súčasťou podujatia sú tradičné trhy ľudových a umeleckých remesiel. Neoddeliteľnou súčasťou Staromestských slávností sú vystúpenia domácich i zahraničných hudobných skupín a interpretov na dvoch hlavných námestiach.
28.máj 2016 ROZPRÁVKOVÝ DEŇ DETÍ Sad SNP Rozprávkový deň detí je venovaný všetkým deťom, ktoré sa radi učia nové veci, radi súťažia v rôznych disciplínach a prostredníctvom hier sa chcú naučiť niečo nové a zároveň tak spoznávať svet okolo seba. Jednotlivé disciplíny majú svoje stanoviská na Námestí Andreja Hlinku a v Sade SNP.
29. jún – 3. júl 2016 FEST ANČA Mesto Žilina Medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča sa prvý raz konal v roku 2008. Hlavnou ideou vzniku festivalu bolo zaplniť prázdne miesto v prezentovaní kvalitnej animovanej tvorby pre dospelých na Slovensku. V medzinárodnom kontexte chce festival upozorniť na špecifiká animácie v slovenskom i širšom stredoeurópskom regióne. Program festivalu je obohatený o besedy, workshopy a koncerty. Podujatie je súčasťou Žilinského kultúrneho leta. Už tradične je dominantou festivalu medzinárodná súťaž animovaných filmov. Starostlivo vyberané krátke animované filmy z celého sveta súťažia o cenné trofeje Anča Award, Anča Music Video Award a Anča Student Award.
júl 2016 Tvorivé remeselné dielne Mariánske námestie, Žilina Šikovné ruky rezbára, šperkára a hrnčiara Vám predvedú, prečo mali remeslá našich praotcov zlaté dno. Hlavnou atrakciou podujatia je možnosť vyskúšať si všetky remeslá. Privoňať môžete k remeslám ako hrnčiarstvo, práca so šúpolím, výroba z cínu, maľovanie na hodváb, výroba sviečok, alebo brúsenie kraslíc
28.- 31.júl 2016 KioSK Mesto Žilina Letný festival „iného“ slovenského divadla a odvážneho diváka. KioSK je prehliadkou aktuálnych produkcií slovenskej nezávislej divadelnej a tanečnej scény. Dramaturgia festivalu sa zameriava na divadlo, tanec a široko chápané performatívne umenie, ktoré originálnou a objavnou formou rieši aktuálne obsahy.
5. august 2016 EURÓPSKY POHÁR SILNÝCH MUŽOV Mesto Žilina – Námestie Andreja Hlinku Mesto Žilina a Slovenská asociácia silných mužov pozývajú všetkých na 7. ročník Európskeho pohára silných mužov, ktorý sa aj tento rok uskutoční v centre mesta na Námestí Andreja Hlinku. Európsky pohár silných mužov, ktorého víťaz si odnesie hlavnú cenu Stredoeurópsky pohár, bude súčasťou Žilinského kultúrneho leta 2015. Podujatia sa zúčastňujú najsilnejší muži Európy zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Srbska, Poľska a Bosny a Hercegoviny, pričom súťažia vo viacerých disciplínach: dvíhanie áut a betónových gúľ, nosenie slovanského mečaa iných súťaží. Pre divákov je pripravený aj sprievodný program.
5. august 2016 DEŇ EURÓPSKEJ KULTÚRY Mariánske námestie, Žilina Deň európskej kultúry – festival partnerských miest Žiliny predstaví kultúru a umenie viacerých partnerských miest mesta Žilina na Mariánskom námestí. Záujemcovia môžu tiež ochutnať rozličné tradičné kulinárske špeciality z partnerských miest. Partnerské mestá prispejú do programu vystúpeniami skupín, ktoré do Žiliny prinesú hudbu z bližších aj vzdialenejších končín.
12. august 2016 STREDOVEKÝ DEŇ Mesto Žilina – Mariánske námestie Mesto Žilina a Občianske združenie Facta non verba srdečne pozývajú priaznivcov čias dávno minulých na Stredoveký deň, ktorý sa bude konať pod záštitou primátora mesta Žilina Igora Chomu na Mariánskom námestí. Tešiť sa môžete na stredoveké bitky, šerm, mučenie, upálenie bosorky, ohňovú show, zemný ohňostroj, stredovekú módnu prehliadku, tanec a na ďalšie ukážky spôsobu života v stredoveku. Autor myšlienky a organizátor podujatia Stredovekého dňa Marián Mrva sa od začiatku usiluje spojiť zábavnú formu ukážky stredovekého života s konkrétnou historickou udalosťou, ktorá sa v Žiline v stredoveku udiala.
26.-27. august 2016 ĽUDOVÉ UMELECKÉ REMESLÁ 2016 Mesto Žilina – Mariánske námestie Mesto Žilina a OZ Tradičné ľudové umelecké remeslá vás pozývajú na medzinárodné stretnutie ľudových remeselníkov na Mariánske námestie v Žiline. Ľudové umelecké remeslá je kultúrne podujatie, na ktorom sa prezentujú tradičné ľudové remeslá a remeselníci zo Slovenska i zo zahraničia, ako sú keramikári, drotári, rezbári, kováči, korytári, čipkárky, tkáčky, košikári, kaligrafi, šperkári, sklári, medovnikári, zvonkári, výrobcovia kraslíc, ľudových hudobných nástrojov, sviečok a mnohí iní. Súčasťou je kultúrny program, v ktorom vystupujú folklórne a spevácke súbory. Podujatie organizuje občianske združenie: Tradičné ľudové umelecké remeslá.
12. august 2016 PONY EXPRESS Mesto Žilina Jazda Pony Express sa organizuje každoročne na počesť historického Pony Express, ktorého jazdci na koňoch prepravovali poštové zásielky na území USA od apríla 1860 zo St. Joseph v Missouri do Sacramenta v Kalifornii na trase dlhej viac ako 3000 míľ. História XP v Európe sa začala písať v r.1985, kedy sa pod názvom Československý Pony Express uskutočnila prvýkrát preprava pošty na jednom úseku v rámci dnešnej Českej republiky. V Európe dnes trasa jazdy XP presahuje 3000 km, pričom smer jazdy sa každoročne mení a jazdci celú trasu absolvujú bez prerušenia zhruba za 9 dní. Aj tento rok budeme svedkami slávnostnej odovzdávky pošty a zriadením poštového úradu na Mariánskom námestí aj so sprievodným programom.
september 2016 SEVER PROTI JUHU ALEBO ŽILINČANIA SA BAVIA FUTBALOM Mesto Žilina – Námestie Andreja Hlinku V roku 2008 prvý raz ožilo centrum mesta futbalom. Odvtedy sa na Námestí Andreja Hlinku na mantinelovom ihrisku s umelou trávou, prípadne na pieskovom pravidelne počas dvoch dní konajú nonstop futbalové zápasy. Podujatia sa môže zúčastniť každý, kto sa zaregistruje v jednom z dvoch družstiev – Sever alebo Juh. Pre víťaza je pripravený putovný pohár.
22.-23. september DNI ZDRAVIA Mesto Žilina – Námestie Andreja Hlinku Mottom podujatia Žilinské dni zdravia je „Zdravie, krása a vitalita“. Podujatie sa pravidelne koná v centre Žiliny, na Námestí Andreja Hlinku. Počas dvoch dní organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote. Súčasťou podujatia sú bezplatné zdravotné vyšetrenia. Sprievodným programom sú ukážky rôznych druhov cvičení. Dozvieme sa viac o canisterapii, počas podujatia je možné darovať krv.
30. september 2016 FESTIVAL SENIOROV Mesto Žilina – Mariánske námestie Festival seniorov je prezentáciou zdravého seniorského života prostredníctvom hudby, spevu, tanca, ľudových krojov, ručných prác a tradičnej kuchyne starých mám. Súčasťou festivalu je seniorská veselica. Na festivale sa zúčastňujú seniorské kluby nielen z blízkeho i širšieho okolia Žiliny, ale i zo zahraničia, vrátane folklórnych súborov, speváckych zborov, recitátorov a heligónkarov. Cieľom festivalu je dať priestor umeleckej tvorivosti a zručnosti seniorov a zapojiť ich touto cestou do aktívneho kultúrneho života, aby nestratili záujem o kultúrne a spoločenské dianie.
2.12.2016 a trhy od 1.-23.12.2016 MIKULÁŠ V MESTE (2.12) A VIANOČNÉ TRHY (1. – 23.12) Mesto Žilina – Mariánske námestie Predvianočnú adventnú atmosféru v Žiline umocňuje bohatá vianočná výzdoba v centre mesta. Deti netrpezlivo čakajú na príchod Mikuláša, ktorý má pre ne každoročne pripravený bohatý program i darčeky. Súčasťou zimnej nálady sú tradičné Vianočné trhy na námestiach v centre mesta. Žilinčania i návštevníci majú možnosť vychutnať si typickú vianočnú atmosféru spojenú s vôňou škorice, vanilky, či vianočného punču.
9.12.2016 BIG JUMP Mesto Žilina – Námestie Andreja Hlinku Mesto Žilina, OOCR Malá Fatra a Universal Media Vás pozývajú na exhibíciu BIG JUMP. Vybraní snowboard a freeskii jazdci predvedú akrobatické skoky priamo v srdci Žiliny – na Námestí Andreja Hlinku. Akciu sprevádza bohatý kultúrny program s hudobným doprovodom a občerstvením. Podujatie je pre verejnosť zdarma.
17.12.2016 VIANOČNÝ BEH Mesto Žilina – vodné dielo Mesto Žilina pripravuje aj tento rok v spolupráci s Cyklistickým spolkom Žilina a s Klubom otužilcov a priateľov zimného plávania Tučniaky Vianočný beh, ktorý je už tradične spojený aj so zimným plávaním vo vode Vodného diela Žilina. Pre bežcov sú pripravené bežecké trate na krátkej a strednej trati, ale aj polmaratón a maratón.
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM