Jozef Legéň Rôzne

Malá Fatra otvára sezónu: Na deň detí sa môžete tešiť na veľkolepý program

1. júna otvára Malá Fatra letnú turistickú sezónu. Termín otvorenia je stanovený na Medzinárodný deň detí. Otvorenie sezóny sa po prvýkrát koná v štyroch lokalitách Terchovej a Vrátnej, aby návštevníci mohli priamo skúsiť, čo ich v lete čaká.

Ilustračný obrázok k článku Malá Fatra otvára sezónu: Na deň detí sa môžete tešiť na veľkolepý program
Zdroj: TASR

Každý si príde na svoje

Hneď pred príchodom do Terchovej pripravil Camping Belá Nižné Kamence otvorenie Dňa detí s bohatou ponukou programov –** jazdu na koňoch a štvorkolkách, bazén, mini ZOO, či maľovanie na tvár.** Nebude chýbať ani tradičná terchovská hudba.
Na opačnom konci údolia, v Terchovej-Bielom Potoku v Hoteli Diery, sa uskutočnia workshopy ľudových remesiel – výroba keramiky na hrnčiarskom kruhu a rezbárstvo. Tu sa začína aj Cesta rozprávkovou Vrátnou. Pripravené je aj slávnostné otvorenie náučného chodníka Jánošíkove Diery v sprievode terchovskej hudby v podaní Ťažkej muziky. Súčasťou programu je premietanie a prezentácia o Národnom parku Malá Fatra, ktorý slávi štvrťstoročnicu.

Mini zoo pre deti

Deťom budú venované ďalšie aktivity vo Vrátnej – na stanovištiach na Podžiari, v hoteli Boboty a na Starom Majeri, kde je aj mini ZOO. Popri vystúpení divadla 3T s hrou o smrti Jánošíka, detského folklórneho súboru a Ťažkej muziky, sú tu pripravené súťaže, maľovanie a jazda na poníkovi. Odmenou je výlet kabínkovou lanovkou na Chleb. Milovníci cyklistiky prídu na svoje vo Festa klube, ktorý pripravil turnaj v pretekoch bicyklov do vrchu. Je tu tiež možnosť zasúťažiť si v minigolfe, zahrať si tenis, volejbal či minifutbal. Večer, po vyhodnotení súťaží, sa tu bude váľať máj a nasleduje veselica.

25. výročie Malej Fatry

Leto 2013 v Malej Fatre prinesie mimoriadne možnosti aktívneho oddychu, aj poznávania, keďže tento rok prináša niekoľko okrúhlych výročí. Národný park Malá Fatra oslavuje 25. výročie založenia, Terchová si pripomína 300 rokov od popravy Juraja Jánošíka a spolu s celým Slovenskom aj 1150 rokov od príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie. Tomu sú venované podujatia počas celého roka, ako aj výročné Jánošíkove a Cyrilometodské dni. Oblasť ponúka všetko v jednom: od vysokohorskej atmosféry, hlbokých kaňonov, vyše 400 km značených cyklotrás v malofatranskej a kysuckej oblasti, cez vodné športy, inline korčuľovanie a plážový volejbal na vodnom diele v Žiline, až po mestský turizmus.

Žilina je mostíkom do Malej Fatry

Žilina dnes zažíva boom občianskych aktivít zameraných na jej kultúrny rozvoj a obnovu historického dedičstva. Jej dejiny sú pretkané spolužitím niekoľkých etník – slovenského, nemeckého, českého a židovského. To sa odzrkadlilo na jedinečnej a mimoriadne zachovalej urbanistike Žiliny a jedinečnej funkcionalistickej architektúre. Žilina je odrazovým mostíkom do Malej Fatry – spolu predstavujú ideálnu destináciu pre všetkých bezohľadu na vek.

„Malá Fatra je miesto, kde je každý doma. Okrem starousadlíkov a chalupárov, roky sa sem pravidelne vracajú turisti a športovci, hudobníci na festivaly a folklórne slávnosti, aj výtvarníci do plenérov,“ hovorí riaditeľka OOCR Malá Fatra Lucia Faltinová. Reputácia navyše prináša čoraz viac nových návštevníkov.

Spojenie ľudí a prírody

Malá Fatra sa stáva trendsetterom moderného životného štýlu, tvrdí Faltinová: „Čaro tohto miesta je v spojení prírody a ľudí. Oblasť si zvolili za svoj domov mnohí mladí ľudia, ktorí sa sem presídlili z iných častí Slovenska, alebo sa tu usadili po dlhoročnom pobyte v zahraničí. Spolu so starousadlíkmi nadväzujú na predošlé generácie, ktoré oblasť postupne vytvárali. Budujú športoviská, hotely, vysokohorské chaty, drevenice, venujú sa ochrane prírody, rozvíjajú kultúrne povedomie a udržiavajú tradície. Vytvárajú tak nový trend moderného životného štýlu, ktorý spája rešpekt k prírode, záujem o kultúru či šport, tvorivosť, podnikateľskú a občiansku zodpovednosť.“

Podrobný program otvorenia sezóny: www.regionmalafatra.sk..

Mala_Fatra_podujatia_sezona
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM