Igor Petrík Rôzne

Majte tam oči na stopkách: 6 oblastí v okolí Žiliny, kde sa vyskytujú nakazené kliešte!

Už opäť útočia! Na kliešte si treba dať v týchto dňoch pri vašom pobyte v prírode naozaj pozor. Platí to aj pre okolie Žiliny. V ktorých lokalitách sa nachádzajú prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy?

Ilustračný obrázok k článku Majte tam oči na stopkách: 6 oblastí v okolí Žiliny, kde sa vyskytujú nakazené kliešte!
Zdroj: TASR

Po prechádzke v prírode si môžeme na tele či oblečení nájsť zákerné kliešte, ktoré však vedia narobiť poriadnu šarapatu. „Pred ochorením na kliešťovú encefalitídu sa môžeme chrániť správnym odevom, prípadne použitím repelentov. Kliešťová encefalitída sa môže preniesť aj kozím, kravským či ovčím mliekom, ktoré nebolo dostatočne tepelne upravené. Mlieko je potrebné pred konzumáciou prevariť alebo piť pasterizované,“ informuje tím odborných pracovníkov Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

„Hneď ako si nájdeme prisatého kliešťa je potrebné ho čo najrýchlejšie odstrániť, najlepšie pinzetou kývavými pohybmi, bez točenia. Následne je potrebné kožu v mieste prisatia kliešťa vydezinfikovať,“ informujú ďalej odborní pracovníci. Vhodnou prevenciou proti ochoreniu je aj očkovanie, ktoré je najvhodnejšie začať ešte v zimných mesiacoch.

Na Slovensku sa nachádza viacero prírodných ohnísk kliešťovej encefalitídy. Nájdeme medzi nimi aj obce v okolí nášho mesta. Žilinčania by preto mali byť pri po vyrazení do prírody opatrní. Medzi prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy totiž patria v rámci okresu Žiiina obce Nededza a Kotrčina Lúčka. V okolí Žiliny to je oblasť Hradisko a Dubeň. Pozor si však treba dávať aj v Petroviciach a v oblasti medzi Krásnom nad Kysucou a Kysuckým Novým Mestom.

Prečítajte si tiež:

Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v Žiline a okolí, ktoré počas jari stoja za návštevu

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM