Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Majte oči na stopkách: 4 miesta v okolí Žiliny s výskytom nakazených kliešťov

Na kliešte si treba dať pri vašom pobyte v prírode naozaj pozor. Platí to aj pre Žilinu. V ktorých lokalitách treba zvýšiť opatrnosť?

Ilustračný obrázok k článku Majte oči na stopkách: 4 miesta v okolí Žiliny s výskytom nakazených kliešťov
Zdroj: TASR

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) informoval o tom, že tohtoročná sezóna kliešťov sa začala. „Kliešte sa najradšej ukrývajú v trávnatých porastoch s výškou od dvadsať centimetrov do jedného metra, vyskytujú sa v záhradách, v parkoch i v lesoch a podľa parazitológov sa nachádzajú aj vo vyšších zemepisných polohách, čo je dôsledok klimatických zmien,“ uvádza stránka ÚVZ SR s tým, aby sme si dávali pozor a mali na pamäti, že prisatého kliešťa treba odstrániť čo najskôr a správne.

Kliešte sú rozšírené na celom Slovensku, nie všetky sú však nosičom vírusu.„Tie nakazené sa nachádzajú predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. V tejto oblasti zaznamenávajú hygienici najvyššiu chorobnosť na kliešťovú encefalitídu, maximum výskytu má najmä v lete.

Prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy v okrese Žilina sú podľa ÚVZ SR v lokalite oblasti Hradisko a aj na vrchu Dubeň. Ďalšou lokalitou je oblasť obcí Nededza a Kotrčina Lúčka.

Podľa Stanislavy Balušíkovej z ÚVO SR si pred kliešťami treba dávať pozor všade. „Obľubujú lesné chodníky, okraje lesa a čistinky, pretože tam chodieva zver. Keď sa samička nacicia krvi z nej, odpadne do trávy a vyloží vajíčka. Našťastie, nie všetky kliešte sú nosičmi vírusu,“ doplnila.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM