Jozef Legéň Futbal

Majstrovstvá Európy vrcholia: V Žiline uvidíme boj mladých Slovákov o medaily!

Slovenskí futbalisti do 17 rokov budú hrať na domácich majstrovstvách Európy o cenné kovy. Rozhodlo sa o tom definitívne v sobotňajšom zápase A-skupiny v Žiline, kde slovenskí mladíci remizovali so Švédskom 0:0.

Ilustračný obrázok k článku Majstrovstvá Európy vrcholia: V Žiline uvidíme boj mladých Slovákov o  medaily!
Zdroj: TASR

V semifinále nastúpia už v utorok o 16.00 opäť pod Dubňom proti Talianom, ktorí obsadili v B-skupine druhé miesto. Spoločne so zverencami Ladislava Pecka sa kvalifikovali do semifinále ME z A-skupiny aj reprezentanti Švédska. Severania sa v boji o finále stretnú o 20.30 s Rusmi.
Slováci si už pred posledným zápasom v základnej skupine vybojovali postup na MS v Spojených arabských emirátoch.

Švédsko 17 – SR 17 0:0

ŽK: Špalek, Vavro – Ssewankambo. Rozhodovali: Vinčič (Slovin.) – Koiv (Est.), Minič (Srb.), 7643 divákov.

Švédsko 17: Mohlin – S. Ramhorn, Suljic, Wahlqvist, J. Ramhorn – Ssewankambo, Rakip, Andresson – Citaku (63. Jönsson), Berisha (68. Lipovac), Halvadzic

SR 17: Junas – Vodecký, Vavro, Varga, Kadlec – Lesniak, Grič – Špalek (51. Slaninka), Haraslín, Čmelík (74. Vlček) – Vestenický (61. Káčer)

Priebeh zápasu

Slováci boli aktívnejší v úvodných 20 minútach, ale vyťažili z toho len prevahu v rohových kopoch. V 10. minúte Varga nacentroval na Čmelíka, ktorý z pravej strany poslal loptu bez váhania do šestnástky, ale Vestenický z gólovej parkety vystrelil nedôrazne. Na druhej strane po brejku Halvadzic mieril tesne nad brvno. Potom pohrozil tečovanou strelou z 20 m Haraslín, brankár Švédov loptu sledoval len očami, ale gól z toho nebol. V 20. minúte Junas s námahou vytlačil do autu priamy kop Andressona. Slováci o päť minút dostali loptu do siete zásluhou Vestenického strele odrazenej od brvna za čiaru, ale rozhodcovia predtým videli postavenie mimo hru.

Obraz hry sa výraznejšie nezmenil ani v druhom polčase, v ktorom rovnako prevládali osobné súboje medzi šestnástkami. Snahu obom mladým mužstvám nemožno uprieť, ale vo finálnej fáze im chýbala myšlienka. Z čistého neba tak pohrozili Švédi, Anderssonov priamy kop s námahou vytesnil Junas do strany a následne mu pomohli spoluhráči odpratať loptu do bezpečia. Slováci síce vyhrali 9:4 na rohové kopy, ale ani štandardné situácie na oboch stranách gól nepriniesli. Junas sa musel potom ešte vytiahnuť pri delovke kapitána Anderssona z 25 m, ale ani to už na skóre nič nezmenilo.

Povedali po zápase

Roland Larsson tréner Švédska 17: „Bol to veľmi náročný duel. Sme spokojní so ziskom bodu a postupom do semifinále. Keď sme išli na tento záverečný turnaj ME, tak sme nečakali, že dôjdeme až tak ďaleko. Je to perfektný úspech pre švédsky futbal, v tejto vekovej kategórii sme tak ďaleko ešte neboli. So Slovákmi sme očakávali náročný duel, pretože majú kvalitný tím. Obe mužstvá mali šance, ale nie vyložené, takže spokojnosť s výsledkom môže byť na oboch stranách.“

Ladislav Pecko, tréner SR 17: „Pre nás bolo milým prekvapením, že sme si vybojovali postup do semifinále. Za dva roky sme nevyhrali žiaden turnaj, až teraz, a som z toho šťastný. Po dvoch zápasoch sme vedeli, že nás čaká náročné Švédsko, preto sme sa snažili dať gól ešte v prvom polčase. Švédi hrali disciplinovane a fyzicky boli na tom lepšie. Škoda, že nám tie štandardné situácie nevyšli lepšie, ale na druhej strane musím chlapcov pochváliť, že vydržali v takom tempe hrať tri stretnutia. Som rád, že to chlapci zvládli. Postúpiť do semifinále je veľmi krásny pocit.“

tabuľka A-skupiny:

1. SR 3 1 2 0 3:2 5
2. Švédsko 3 1 2 0 2:1 5
3. Rakúsko 3 1 1 1 3:3 4
4. Švajčiarsko 3 0 1 2 3:5 1:

tabuľka B-skupiny:

1. Rusko 3 1 2 0 4:1 5
2. Taliansko 3 1 2 0 3:2 5
3. Chorvátsko 3 1 2 0 2:1 5
4. Ukrajina 3 0 0 3 2:6 1

semifinálový program:

14. mája, Žilina:
16.00 SR – Taliansko
20.30 Rusko – Švédsko

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM