Peter Handzuš Rôzne

Lyžiarske strediská už zasnežujú

Už aj na Štrbskom Plese a v Bachledovej doline začali zasnežovať zjazdovky.

Uplynulý víkend (19. a 20.11.) začali na Štrbskom Plese so zasnežovaním. „Počasie minulých dní nám nedovolilo začať skôr, keďže prevládala inverzia. V dolinách mrzlo a bolo hmlisté počasie nielen v noci, ale aj počas dňa. Na horách bolo slnečno a teplota vystupovala na plusové hodnoty,“ priblížila Lenka Maťašovská z lyžiarskeho strediska na Štrbskom Plese.

Kedy začne lyžiarska sezóna však bližšie uviesť nevedela, všetko záleží od počasia. „My sme pripravení. Veľké otvorenie zimnej sezóny je naplánované na 10. decembra a lyžovačka za symbolické jedno euro by mala byť o deň skôr,“ doplnila Maťašovská. V prípade, že napadne sneh a teploty sa budú dlhšie udržiavať v mínusových hodnotách, lyžovačka by mohla byť aj skôr.

Ako prvé začalo tohto roku zasnežovať stredisko v Jasnej v Nízkych Tatrách, a to 11. novembra. Minulý týždeň začali so zasnežovaním aj v Tatranskej Lomnici. Od soboty (19.11.) sa začalo zasnežovať aj v lyžiarskom stredisku v Bachledovej doline. „Teploty sa pohybujú v noci od –6 do –4 stupňov, cez deň je to do –2 stupňov Celzia. Je menej vody, keďže dlho nepršalo, tak sme so zasnežovaním začali skôr,“ priblížil situáciu majiteľ strediska Vladimír Siska. Tu predpokladajú, že sezóna odštartuje 1. decembra, všetko však záleží od počasia.

Ešte stále nezasnežujú v Ždiari, kde je stále pomerne vysoká vlhkosť vzduchu a pokladať technický sneh sa zatiaľ neoplatí. „Techniku a všetky delá už máme pripravené, čakáme, kým teploty ešte viac klesnú pod nulu,“ priblížil vedúci strediska Marián Bekeš. Minulý rok otvárali veľké lyžiarske strediská na Slovensku lyžiarsku sezónu 3. decembra. Rekord, čo sa otvorenia sezóny týka, patrí Ždiaru, kde sa v roku 2009 lyžovalo už 16. októbra. Najdlhšia lyžiarska sezóna bola zase na Štrbskom plese 2008/2009, keď sa lyžovalo celkom 186 dní.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM