Ľubomíra Goljerová Kultúra

Lev Nikolajevič Tolstoj vo fondoch Slovenskej národnej knižnice

Symbolicky v Makovického dome v Žiline sa v utorok 18. januára 2011 o 16.00 h uskutočnila vernisáž medzinárodného výstavného projektu LEV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ vo fondoch Slovenskej národnej knižnice.

Slovensko – anglicko – ruskú výstavu tvoria jedinečné tolstojovské fotografie, ktoré na Slovensko priniesol Dušan Makovický – osobný lekár, priateľ, dôverník L. N. Tolstého a propagátor tolstojizmu v slovenských časopisoch. Zaujímavosťou je, že časť fotografií L. N. Tolstého bola reprodukovaná v niekdajšom vyhľadávanom fotoateliéri manželov Rekovcov, ktorý sa nachádzal v centre mesta. Pár týchto fotografií tvorí obsahovú časť výstavy. Autorom výstavy je Pavol Parenička, vedecký pracovník Slovenskej národnej knižnice v Martine a manažérom celého projektu je Peter Cabadaj, riaditeľ Pamätníka slovenskej literatúry a umenia v Slovenskej národnej knižnici v Martine. Autorom výtvarného riešenia je Ján Novosedliak, martinský scénograf. Podujatie bolo kultúrne obohatené o nádherný spev Marek Belka a Rastislava Lalinského, študentov Konzervatória v Žiline.

Výstava je sprístupnená širokej verejnosti do 11. februára 2011 v pracovných dňoch od 8.00 h do 16.00 h v Makovického dome v Žiline.

Zdroj : Krajské kultúrne stredisko Žilina

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM