Jozef Legéň Rôzne

Lákadlá leteckého dňa: Prelety historických lietadiel a MiG-29 ako zlatý klinec

Šesťdesiate výročie založenia Žilinskej univerzity (ŽU) a 110. výročie prvého riadeného motorového letu bratov Wrightovcov má pripomenúť Letecký deň, ktorý sa uskutoční už túto v sobotu na Letisku Žilina v Dolnom Hričove.

Ilustračný obrázok k článku Lákadlá leteckého dňa: Prelety historických lietadiel a MiG-29 ako zlatý klinec
Foto: Katarína Oravská

Letecký deň podľa Kataríny Géčovej z oddelenia medzinárodných vzťahov a styku s verejnosťou ŽU predstaví športové, výcvikové, akrobatické, dopravné a špeciálne lietadlá a vrtuľníky zo Slovenska i zahraničia, bojové a výsadkové lietadlá a vrtuľníky Ozbrojených síl SR či zoskoky vojenských a športových parašutistov. „Návštevníci sa môžu tešiť aj na vyhliadkové lety vrtuľníkom od 10. do 19. hodiny. Na letisko budú premávať mimoriadne autobusové spoje, ktoré budú od 9. do 13. hodiny odchádzať z nástupišťa č. 15 autobusovej stanice v Žiline každú hodinu a späť po ukončení hlavného programu Leteckého dňa o 17. a 18. hodine,“ uviedla Géčová.

Doplnila, že leteckí nadšenci uvidia výcvikové lietadlá ŽU, akrobatické zostavy lietadiel Extra 300, Pitts Special a plachtárskej skupiny Očovskí bačovia na vetroňoch L 23. „Zaujímavým bodom programu budú prelety historických lietadiel Bücker 104 a Meta Sokol. Počas Leteckého dňa sa predstavia aj L-410 Turbolet a malé dopravné lietadlo Cessna. Obdivovatelia vrtuľníkov sa určite potešia prezentácii ‚strojov‘ Mi-171 a Agusta A109K2. Na svoje si prídu aj priaznivci prúdových motorov a poriadneho hluku, ktorý je charakteristickým znakom leteckých dní. Zlatým klincom celého dňa by malo byť predstavenie lietadiel MiG-29,“ povedala Géčová.

Letecký deň organizuje ŽU v Žiline v spolupráci so Vzdušnými silami Ozbrojených síl SR a ďalšími leteckými prevádzkovateľmi.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM