Soňa Vanovčanová Rôzne

KVÍZ: Ako dobre poznáte Žilinský okres?

Žilina patrí skôr ku tým menším okresom na Slovensku, no skrýva veľa zaujímavostí. Okolo niektorých chodíme denne, niekam sa vyberáme vo voľnom čase, prípadne sa o nich dozvedáme z kníh, učebníc či médií. Čo viete o fenoménoch žilinského okresu?

Ilustračný obrázok k článku KVÍZ: Ako dobre poznáte Žilinský okres?
Zdroj: TASR

Žilinský okres je jedným zo 79 okresov Slovenska. Rozlohou patrí skôr k tým menším, je 59 v poradí. Podľa počtu obyvateľov však patrí ku najviac obývaným oblastiam. V roku 2016 ho v počte obyvateľov predbehli len okresy Prešov a Nitra.

Okolie Žiliny je veľmi rozmanité a svojrázne. Tvorí pestrú kultúrnu mozaiku, ktorej obyvatelia sa v minulosti živili najmä roľníctvom, pastierstvom a v mestách remeslom i obchodom. Pre niektoré obce bol typický fenomén drotárstva, sklenárstva a podomového obchodu, pltníctva či špeciálnej výzdoby tradičného ľudového odevu.
Územie Žilinského okresu je posiate riekami a potokmi, vodnými plochami, mestami i dedinami. Každá je niečim zaujímavá, či už je to spôsob jej vzniku alebo kultúrny fenomén, z ktorého ťaží v rámci turistického ruchu.

V kvíze sa vám postupne zobrazí desať otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 20 sekúnd. Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne. Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Hrajte TU: KVÍZ: Ako dobre poznáte Žilinský okres?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM