Rôzne

Kulinárske dni navštívilo viac ako 5 000 ľudí: Hodovalo sa sa na hradoch či v lyžiarskych strediskách

Ochutnávku tradičných regionálnych jedál, chute aj vône minulosti ponúkli tento rok Kulinárske dni Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) nielen v skanzenoch a hradoch, ale aj v nákupných centrách a lyžiarskych strediskách. Pokračovanie Kulinárskych dní je naplánované na september 2014.

Ilustračný obrázok k článku Kulinárske dni navštívilo viac ako 5 000 ľudí: Hodovalo sa sa na hradoch či v lyžiarskych strediskách
Zdroj: TASR

„Kulinárske dni sa konajú v každom z piatich regiónov Žilinského kraja a každoročne prilákajú tisícky milovníkov dobrého tradičného jedla. V roku 2012 ich navštívilo viac ako 5300 ľudí a v tomto roku viac ako 5000,“ uviedla hovorkyňa ŽSK Hana Danová.

Prvá séria podľa nej začala v septembri 2012 v kultúrnych inštitúciách ŽSK a ich expozíciách. „Hlavným cieľom projektu je prispieť k rozvoju cestovného ruchu v ŽSK, zvýšeniu domáceho a aktívneho zahraničného cestovného ruchu. Folklór, ľudové zvyky a tradície, spolu s tradičným jedlom našich starých mám, tvoria nepochybne dôležitú súčasť kultúrneho dedičstva. Sú to najcennejšie, čo doma máme. ŽSK má záujem oživovať všetko staré a ľudové a prezentovať to okolitému svetu,“ povedala hovorkyňa ŽSK s tým, že pokračovanie Kulinárskych dní je naplánované na september 2014.

Podľa jej slov Kulinárske dni ponúkli v jednotlivých regiónoch bezplatnú ochutnávku regionálnych jedál pre návštevníkov podujatia počas celého dňa. „V druhej časti programu ukážky tradičných remesiel, predvádzanie tradícií a zvykov ľudovými remeselníkmi a majstrami. V tretej časti programu vystúpili detské folklórne a ľudové umelecké súbory,“ dodala Danová.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM