Zuzana Vajayová Od Vás

Kubínčania sa konečne dočkali

Rekonštrukcia námestia metropoly Dolnej Oravy pripomínajúca miestami nekonečný príbeh sa 22.7.2011 konečne skončila.

Azda najväčšiu radosť zo samotnej rekonštrukcie majú, okrem našich ratolestí aj naše polovičky. Konči sa totiž éra dolámaných opätkov spôsobených, ako inak než zubom času poznačenou dlažbou. Dlažba, ale nie je to jediné, čo sa na námestí za viac, než 1 300 000€ zmenilo.

Pribudlo aj množstvo lavičiek, oddychových zón a nové osvetlenie čo ocenia nie len naši starší spoluobčania. Majstri stavebníci vyšli v ústrety aj nám, ktorým občas lezú tohtoročné letné teploty poriadne na nervy a namontovali vzduch vypúšťajúce stojany. Na svoje si prídu aj naše ratolesti. Pre ne projektanti do námestia zakomponovali niekoľko detských atrakcií. Novú tvár samozrejme dostala aj pýcha celého námestia.

Obavy niektorých obyvateľov z toho, ako bude fontána vyzerať po rekonštrukcii boli zdá sa predčasné. Samotná fontána svoju tvár až na detail v podobe obkladu a bodového osvetlenia v podstate nezmenila. Námestie je síce pekné, ale čo s priepustnosťou vody? „Jedna prietrž mračien a námestie je pod vodou, čo tu predtým nebolo.“ Toto je len jedna z reakcií prítomných občanov na nedávno zaplavené námestie. Nehovoriac samozrejme o problémoch s prísunom elektrickej energie, ktoré sa objavili tesne pred slávnostným otvorením. Odpovede aj na túto otázku sme sa žiaľ dodnes nedočkali.

Záštitu nad slávnostným otvorením námestia prevzala riaditeľka MsKS Jana Greššová, ktorá so svojím tímom pripravila pre všetkých, ktorí si našli aj napriek premenlivému počasiu na námestie cestu, diskotéku pod holým nebom. Škoda len, že sa pred občanov pri takej príležitosti, akou otvorenie námestia nepochybne je, nepostavil aj niekto z našich volených zástupcov. Na záver rada pre našich radných. Dámy a páni v septembri tu máme jarmok, takže by nebolo na škodu zakúpiť generátor ľudovo nazývaný centrála, niekoľko litrov nafty a problém s elektrickou energiou je vyriešený.

Autor (text + foto): Boris Hrudál

Namestie Dolny Kubin
76
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM