Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Kto by to bol povedal: Aj na takéto nevšedné plemená psov môžete v Žiline natrafiť!

Psy, ktoré majú svoj domov v Žiline, sa počítajú v tisíckach. A medzi nimi sa nájdu aj také, ktoré sú v rámci svojho plemena jediným zástupcom v meste...

Ilustračný obrázok k článku Kto by to bol povedal: Aj na takéto nevšedné plemená psov môžete v Žiline natrafiť!
Zdroj: TASR

Asi nikoho neprekvapí fakt, že najväčšiu skupinku psích miláčikov v Žiline tvoria kríženci. K dnešnému dňu je ich presne 1038. Taktiež zrejme pre mnohých nebude prekvapivá ani ďalšia trojica najpočetnejších plemien psov v našom meste: yorkshirský teriér (386), nemecký ovčiak (284) a maltézsky psík (228).

My sme sa však teraz zamerali na psie plemená, ktoré sa v našich končinách príliš často nevyskytujú. A vzhľadom na množstvo plemien havkáčov bolo z čoho vyberať.

Až 39 psov prihlásených v Žiline je totiž v rámci svojho plemena jediným zástupcom v našom meste. A práve spomedzi nich sme vybrali rovných päť takých, ktoré rozhodne môžu vzbudiť pozornosť.

Už ste počuli napríklad o tomto plemene z Írska? Predpokladá sa, že Jemnosrstý pšeničný teriér je nastarším plemenom teriéra v Írsku. Patril medzi viacúčelových psov. Využívali ho na stráženie a chudobnejší ľudia aj ako loveckého psa. Je energický, potrebuje pevnejšiu ruku a aktívnych ľudí. Nemá rád odlúčenie, preto sa nehodí na dvor ani do koterca.

Ďalším psom, ktorý je v Žiline jediným zástupcom svojho druhu, je aj Lurcher. Uvedené plemeno pochádza z Britských ostrovov a pôvodne bolo určené na lov králikov a zajacov. Chovali ho hlavne írski Rómovia a drotári. Lurcher je veľmi dobrým, no temperamentným spoločníkom, takže nie je vhodný pre život v meste.

V Žiline má však svoj domov aj jeden Bloodhound, pričom je najväčším plemenom na svete, ktoré dokáže loviť čuchom. Má vynikajúci nos. Dokáže zavetriť aj dva týždne starú stopu. Na krku má charakteristické záhyby voľnej kože, ktoré spôsobujú jeho smutný výraz. Šteká typickým melodickým hlasom.

A taktiež sa v našom meste nachádza aj jeden zástupca plemena Skajteriér. To pochádza z oblasti Škótska a názov plemena je odvodený od ostrova Skye, kde žili jeho predkovia. Vyšľachtený bol predovšetkým na lov vydier a jazvecov. Keďže bol veľmi obľúbený aj na anglickom kráľovskom dvore, rozšíril sa tiež ako spoločenské plemeno.

No a zaujímavým plemenom je tiež Český strakáč, pôvodné plemeno pochádzajúce od našich západných susedov. Ide o pomerne nové plemeno, ktoré bolo vyšľachtené vo fyziologickom ústave ČSAV v Prahe v 50 rokoch 20 storočia na laboratórne účely. Plemeno je priateľské a nenáročné, vhodné i do bytu.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM