Správy

Kórejská dedina je na predaj: Za byty pre automobilku musí Žilina vrátiť štátu peniaze

Obytný súbor Krasňany, ktorý slúži manažérom kórejskej automobilky KIA, chce žilinská radnica odpredať. Komplex bytov vybudovalo mesto Žilina vďaka štátnej pôžičke, ktorú však musí vrátiť do konca tohto roka. Podľa slov primátora Žiliny Igora Chomu je ich povinnosťou dlh voči štátu zlikvidovať.

Ilustračný obrázok k článku Kórejská dedina je na predaj: Za byty pre automobilku musí Žilina vrátiť štátu peniaze

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MZ) v Žiline v pondelok previedli tri pozemky vo vlastníctve mesta Žilina na spoločnosť Obytný súbor Krasňany. Obytný súbor so 65 bytmi a piatimi apartmánovými bungalovmi, ktorý využíva automobilka Kia, postavilo mesto Žilina vďaka pôžičke 17,5 milióna eur od štátu. Vrátiť ju musí do konca roku 2014, a preto chce podľa primátora Žiliny Igora Chomu na budúci týždeň začať rokovania s automobilkou o jeho predaji.

Zdôraznil, že pozemky previedli, aby nijakým spôsobom neohrozili predaj celého obytného súboru. „V budúcom týždni pripravujeme pozvanie na rokovanie predovšetkým pre spoločnosť Kia, ktorá je zazmluvneným partnerom a využíva tieto priestory. V prípade, že neprejavia záujem, budeme sa obracať prostredníctvom verejnej obchodnej súťaže inam. Našou povinnosťou je dlh voči štátu tento rok zlikvidovať,“ povedal Choma.

Ministerstvo financií (MF) SR poskytlo mestu Žilina návratnú finančnú výpomoc v celkovej sume 17,51 milióna eur. Za účelom splnenia predmetu zmluvy založilo mesto Žilina spoločnosť Obytný súbor Krasňany, s.r.o., v ktorej je jediným vlastníkom. „Vzhľadom na to, že niektoré pozemky, priamo funkčne spojené so samotným obytným areálom Obytného súboru Krasňany, vykúpené z prostriedkov návratnej finančnej výpomoci, zostali aj po vzniku spoločnosti v majetku mesta Žilina, respektíve len čiastočne v účtovnej evidencii mesta Žilina, bolo nevyhnute nutné zabezpečiť ich prevod na túto spoločnosť. Presne tak, ako to predpokladá zmluva a účel poskytnutia finančných prostriedkov,“ uvádza sa v dôvodovej správe k uzneseniu, ktorú schválili žilinskí mestskí poslanci.

Obytný súbor Krasňany odovzdali do užívania 15. marca 2006. Pre pracovníkov automobilky pripravili 65 bytov a pre manažérov päť apartmánových bungalovov.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM