Martin Károly Rôzne

Končí najsuchšia jeseň za posledných 180 rokov

To, že jeseň býva upršaná, zamračená a chladná, berieme ako fakt. Jeseň je už jednoducho taká. Tá tohtoročná však pomaly končí a dni, v ktoré pršalo môžeme spočítať na prstoch jednej ruky. I teploty sa šplhali vysoko nad priemer, veď ešte koncom nove

Ťažko povedať. Ani klimatológovia nevedia, čím je to dané. Či je to vplyvom otepľovania alebo niečím iným,“ hovorí pracovník Krajskej Hvezdárne a Planetária Maximilána Hella v Žiari nad Hronom, ktorý sa venuje meteorológii v dobrovoľnej pozorovateľni v našom meste. Zároveň dodáva: „Ja osobne si myslím, že je to prirodzená anomália. Také sa vyskytujú vždy. Tak, ako sme pred pár rokmi mali päťročnicu orkánov, u nás pozorovateľných len minimálne, tento rok sme mali suchú jeseň. Je to fakt, ktorý nepredznačuje žiadne klimatické zmeny“.

Mikroklímu v regióne môže ovplyvniť viacero faktorov, medzi ktoré patrí predovšetkým to, čo k nám „prifúkne od mora“, ale i vodné toky, nádrže, veterné, či vodné elektrárne, ktorých je len na Hrone približne štyridsať, alebo tiež hory. A keďže Žiar je nimi obklopený, mnohokrát dokážu zachytiť presúvajúcu sa zrážkovú oblačnosť a potom u nás jednoducho neprší. Tohtoročná jeseň mala ale podobné črty na celom území Slovenska.

Takúto suchú jeseň sme však za posledných 180 rokov nemali. V októbri v našom meste napríklad spadlo len 0,4 litra zrážok na meter štvorcový. „Avšak, ak sa podobná situácia zopakuje aj o rok, už to nebude anomália, ale proces, ktorý bude poznateľný a bude ho možné porovnať,“ premýšľa odborník zo žiarskej meteorologickej stanice.

A keďže bolo naozaj dlho teplo, pravdepodobne nás čaká tuhá zima. „Sú to skôr také povedačky, ale mnohokrát to platí,“ s úsmevom dodáva na záver.

Monika Vengrínová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM