Jozef Legéň Samospráva

Koľko zarábajú mestskí poslanci či primátor? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Žilinu

Riadia naše mesto, robia rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú aj naše životy. Za túto prácu dostávajú odmeny, ktoré sú platené z našich daní. Boli sme preto zvedaví, koľko vlastne taký mestský poslanec zarobí na odmenách.

Ilustračný obrázok k článku Koľko zarábajú mestskí poslanci či primátor? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Žilinu
Zdroj: Dnes24.sk

Čo sa týka platu primátora, ten je zo zákona potrebné schvaľovať každý rok. Jeho výška sa odvíja od priemernej mzdy zamestnanca národného hospodárstva. Plat žilinského primátora Igora Chomu bol na tento rok schválený vo výške 2 629 eur mesačne v hrubom.

Podľa zásad odmeňovania mesto Žilina poslancom mestského zastupiteľstva poskytuje odmenu vo výške 180 eur. „Poslancovi Mestského zastupiteľstva v Žiline patrí odmena za výkon funkcie vo výške 180 eur,“ píše sa v nariadení. Ak sa poslanec nedostaví na zasadnutie a ani sa neospravedlní, nedostane nič. V prípade dobrého dôvodu a ospravedlnenia dostane 90 eur.

Poslanci však vykonávajú aj iné funkcie, ich odmena sa potom zvyšuje. Predseda komisie si môže prilepšiť aj za účasť na zasadnutí komisie, a to sumou 40 eur a členovia komisie dvadsiatimi eurami. Ak platí, ak sa nedostavia a nemajú na to pádny dôvod a ospravedlnenie, nedostanú nič. Poslanec môže byť členom viacero komisií zároveň. Napríklad, ak je v bytovej a zároveň dopravnej komisii, dostane plnú odmenu za každú z nich. Prilepšiť si na odmenách môžu poslanci aj v 10-člennej Mestskej rade, kde dostanú odmenu 30 eur navyše.

Poslanci tiež majú možnosť privyrobiť si za každý vykonaný sobášny obrad a ostatné občianske obrady a slávnosti. „Sobášiacemu poslancovi, patrí odmena ako obradovému rečníkovi 8,20 eur za každý občiansky obrad alebo slávnosť,“ uvádza sa v správe.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM