Igor Petrík Správy

Koľko zarába učiteľka či automechanik? Žilinčania prezradili svoje platy!

Pred pár dňami sme vám priniesli zaujímavú informáciu o priemernom hrubom plate obyvateľa Žilinského okresu. Rozhodli sme sa osloviť bežných ľudí s normálnymi zamestnaniami a zistiť, čo hovoria na platové podmienky v okrese.

Ilustračný obrázok k článku Koľko zarába učiteľka či automechanik? Žilinčania prezradili svoje platy!
Zdroj: TASR

Podľa nedávneho prieskumu portálu Platy.sk sa máme, čo sa týka priemernej hrubej mzdy, celkom dobre. Sme na tom lepšie ako neďaleký okres Liptovský Mikuláš, či Ružomberok. Viac o priemerných platoch si prečítajte v článku: Tipnite si, aký je priemerný zárobok v Žiline: Dostávate za svoju prácu aspoň toľkoto? Opýtali sme sa preto viacerých Žilinčanov na ich platové podmienky. Tie sa však s údajmi z prieskumu veľmi nezhodovali

Administratívna pracovníčka o plate

Administratívna pracovníčka Daniela zarobí priemerne 400 eur. Sumu 958 eur vníma ako ťažko uveriteľnú. „Keďže sa pohybujem medzi priateľmi s priemerným zárobkom okolo 500 eur. Mať takýto priemerný plat, zrejme by bolo viac vysmiatých tvárí a menej zamyslených prechádzajúcich Žilinou. Asi by mali byť posudzované dva priemery zárobkov. Bežní ľudia pracujúci v školách, obchodoch. A druhí, na riadiacich pozíciách napríklad bánk, spoločností,“ vysvetlila. „Tu by sa ukázal ozajstný priemerný plat jednotlivých zamestnancov, že bežný obchodník zarobí okolo 450 eur, predavačka v obchode 400 eur. Čím priemerná cena práce sa v prvom bode ukáže priemerne 470 eur. Druhý priemer zárobku by bol od tisíc eur vyššie,“ uzavrela.

„Môj názor je, že reálny plat ľudí ktorých poznám, sa okolo tohto čísla určite nepohybuje. Či ide o mladých, starých, ľudí s vysokou alebo strednou školou. Málokto má vyše 600 eur,“ povedala Daniela (24), pracujúca v kancelárii. Doplnila, že jej aktuálny plat je 500 eur v hrubom.

Ako je na tom automechanik?

„To je celkom vysoké číslo. Zaujímalo by ma, ako tie štatistiky a kto robil. Pretože veľmi často počúvam, že ľudia nemajú peniaze. A myslím si, že je aj veľký rozdiel medzi priemerným platom ženy a muža. Keďže v dnešnej dobe je každý druhý pár rozvedený a často žena ťahá sama domácnosť,“ myslí si Zuzana (26), redaktorka.

„Bežný občan môže o takejto sume len snívať. Myslím si, že sú veľké rozdiely medzi platmi. Jedni dostávajú až moc veľa a iní zasa robia za minimálku a výsledná suma je tých približne 900 eur. Ja osobne o takomto plate môžem len snívať a väčšinou aj moji známi či kolegovia,“ vysvetlil Milan (26), ktorý pracuje vo vydavateľstve.

„To je ten problém, že sa jedná len o priemer a neodzrkadľuje reálne príjmy v jednotlivých profesiách. Bohužiaľ, ani po pár rokoch, čo som v praxi, tak veľký plat nemám,“ povedala učiteľka Jana (31), ktorá svoj príjem zaokrúhlila na 600 eur.

Stručne svoj postoj zhrnul automechanik Juraj (32). „Ledva zarobím 600 eur, ale inak dobrý vtip.“

Ako uviedol Miroslav Dravecký z portálu Platy.sk, čitateľom sa suma prieskumom zisteného priemerného hrubého mesačného platu (pozn. red. pri výpočte sa vychádzalo z údajov zistených k 23. aprílu 2015) môže zdať vysoká. „Ľudia vnímajú ako plat to, čo dostanú na ruku, teda čistú mzdu. Hodnoty platu, vyjadrené v hrubom, im tak môžu pripadať vysoké,“ objasnil a zároveň upozornil, že takmer 2/3 zamestnancov nemajú príjem vo výške priemernej mzdy.

Čítajte tiež:

Tipnite si, aký je priemerný zárobok v Žiline: Dostávate za svoju prácu aspoň toľkoto?

TOP 10 najlepšie a najhoršie platených pozícií v našom kraji: Kto zarába najviac a kto mizerne?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM