Kultúra

Knihy nedali spať ani Žilinčanom: Čítali im ich známe osobnosti

Milovníci kníh si pod Dubňom prišli na svoje! V našom meste im žilinskí umelci a významné osobnosti čítali úryvky z diel svetoznámych autorov.

Ilustračný obrázok k článku Knihy nedali spať ani Žilinčanom: Čítali im ich známe osobnosti
Zdroj: Webnoviny.sk

Čítanie úryvkov z literárnych diel v ôsmich netradičných priestoroch pri Mariánskom námestí v centre Žiliny malo v rámci Noci literatúry prilákať ľudí na miesta, okolo ktorých denne prechádzajú, ale málokedy mali dôvod do nich vstúpiť.

Prozaička, novinárka a scenáristka Oľga Feldeková, ktorej manžel pochádza zo Žiliny, čítala v Meštianskom dome na Mariánskom námestí, banková ombudsmanka Eva Černá v bývalej rakúsko-uhorskej štátnej banke a bývalej ČSOB banke, ktorá je teraz v rekonštrukcii. „Je to monumentálna krásna stavba v historickom jadre Žiliny. Čítali žilinskí herci Michal Németh a Juraj Tabaček, ale aj ľudia nejakým spôsobom spätí s daným priestorom. Čítalo sa v podzemných priestoroch Múzea Alexandra Lombardiniho, v sídle Krajského pamiatkového úradu v Žiline, v Cirkevnej ZŠ Romualda Zaymusa, pube či galérii,“ povedala spoluorganizátorka podujatia Barbora Uríková z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.

Noc literatúry považuje Oľga Feldeková, ktorá minulý rok čítala v Košiciach, za veľmi dobrý projekt. „Treba naozaj vymýšľať všetky možné spôsoby, aby si ľudia knihu obľúbili. Aby ju mali radi ako text, aj ako pekný predmet. Samozrejme záleží, aký je to text. A keď sa vyberie dobrý, a nie brak, tým ľudí navigujeme kultúrne čítať a čítať dobrú literatúru. Ja som vlani bola v Košiciach, tam to bolo v galérii, v synagóge a ja som čítala v historickej starej električke,“ povedala Feldeková.

Informačným bodom, otvoreným počas celého večera, bolo kníhkupectvo Artforum, ktoré sa spolu s kultúrnym centrom Stanica Žilina-Záriečie organizačne podieľali na žilinskej Noci literatúry.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM