Jozef Legéň Kultúra

Kinobus ide proti prúdu: Premietanie v klasických kinách sa obnoví po desiaty krát

Už v piatok sa vydajú na cestu do Likavky, Ľubochne a Lúčok dva autobusy so stovkou divákov. Kinobus je festival hlavne o filmoch, ktoré sú určené všetkým fanúšikom filmu.

Ilustračný obrázok k článku Kinobus ide proti prúdu: Premietanie v klasických kinách sa obnoví po desiaty krát
Zdroj: Dnes24.sk

Desiate pokračovanie / deviaty ročník (nielen) filmovej prehliadky Kinobus sa chystá revitalizovať nepoužívané kiná na Dolnom Liptove. V dobe, kedy je klasický film mŕtvy a obraz nahradili jednotky a nuly, prehliadka zarputilo opravuje staré premietačky; tento rok v troch obciach v okolí Ružomberka.

„Pri desiatom pokračovaní opravíme premietačky už v tridsiatom kine,“ komentuje situáciu riaditeľ prehliadky Martin Krištof. Každý rok v inej lokalite revitalizuje Kinobus kiná a pripravuje v spolupráci s miestnymi samosprávami a obyvateľmi premietania pre miestnych, ale aj návštevníkov z celého Slovenska, ktorí tak počas intezívnej 3-dňovej jazdy spoznajú región z celkom špecifického uhla pohľadu.

6. septembra tak vyrazí stovka divákov na výlet do troch obcí, ktoré si zachovali kino, aj keď nepremietajú už viac ako dvadsať rokov. „Kinobus síce vychádza z rekonštrukcie klasickej premietacej techniky v obciach, no to, čo obnovujeme v prvom rade, je udalosť návštevy kina,” hovorí Ivana Rumanová, dramatugička prehliadky.

Kinobus má byť iniciačným momentom, ktorý spustí premietania na pravidelnejšej báze. Kiná boli svojho času kultúrnymi centrami obcí. Hoci filmy boli dôležité, neboli tým hlavným – kiná boli miestami stretnutí, miestami, ktoré mali vlastné pravidlá a exkluzivitu. To všetko nadobúda v dnešnej anonymnej dobe znovu význam, a aj určité čaro.

Dramaturgia zameraná na vodu

Dramaturgia tematickej (nielen) filmovej prehliadky bude tento rok podriadená vode. Exkurzie, prednáška o chémii vody, výlet, ale aj samotné projekcie bude prepájať rôznorodosť vody a jej dynamika. Nielen v dvoch kúpeľných mestách Ľubochňa a Lúčky, ale aj v Likavke (kde na hrade naopak zápasili s nedostatkom vody), je ne/prítomnosť vody významným faktorom.

Filmy pre každého

Na programe sú takmer všetky premietacie formáty filmov (16 mm, 35 mm, DCP, DVD), čo umožní divákom porovnať kvalitu obrazu medzi súčasnými digitálnymi a klasickými obrazovými nosičmi. Filmová dramaturgia pokrýva ako lokálne chuťovky nakrúcané v obciach (Nič nekrváca večne), tak raritné archívne zábery z obcí, či program pre náročných cinefilov (napr. provokatívny Raj: Láska Ulricha Seidla, nezávislý experimentálny Upstream Color, či sociálne vyhranené Submarino).

Stredná generácia si pozrie hity mladosti ako Fontána pre Zuzanu a Jak utopit doktora Mráčka. Milovníci klasiky dva filmy Sydneyho Lumeta (Serpico a Pohľad z mosta). A zaujímavé bude sledovať, ktorý film bude premietnutý na záver prehliadky – ten si vo verejnom hlasovaní vyberú kúpeľní hostia v Lúčkach (v hre je Prekliaty ostrov Martina Scorseseho a Svojráz národného rybolovu Alexandra Rogožkina.) A samozrejme, účastníci budú mať možnosť zakúsiť vodu aj v jej elementárnej podobe: nedeľné kúpanie si budú vyberať z troch možností: Kúpele Lúčky, Vodopád Lúčky a termálny prameň Kalameny. Prípadný dážď sa takisto počíta…

Termín: 6. až 8. september
Trasa: Likavka – Ľubochňa – Lúčky
Organizátor: kultúrny uzol Stanica Žilina-Záriečie
Web: www.kinobus.sk

Zdroj: Peter Hapčo/global24

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM