Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Žilina nebola Žilinou

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Žilina nie je výnimkou. Pozrite si desať vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Žilina nebola Žilinou
Zdroj: Dnes24.sk

Dubeň

Synonymický výraz „mesto pod Dubňom“ dostala Žilina práve vďaka tomuto vrchu. Je pomerne nízky (613 m.n.m.), napriek tomu je nemožné, predstaviť si pohľad z nášho mesta bez tejto dominanty. Okrem toho sa na jeho hrebeni nachádzajú viaceré stožiare, z ktorých je vysielaný signál televízie, rozhlasu a GSM.

Laubne

Alebo aj podlubia na Mariánskom námestí. Vznikli preto, že domy okolo námestia sú vysunuté na arkádach, pod ktorými vznikli priestory – podlubia, alebo „laubne. A práve oni už roky dodávajú charakteristický výraz Mariánskemu námestiu, v historickom centre Žiliny.

Žilinská treska

Neodmysliteľnou súčasťou nášho mesta je aj rybacia pochúťka, známa žilinská treska. Dobrota vyrábaná v našom meste robí svojim rodákom dobré meno v celej republike a zaujímavosťou je, že ju už nájdete aj na facebooku.

Burianova veža

Nie nadarmo sa na pohľadniciach, či v rôznych publikáciách o Žiline objavuje práve Burianova veža, alebo „Burianka.“ 46-metrová veža je samotne stojacou zvonicou Kostola Najsvätejšej Trojice (Farský kostol). A práve pohľad na ňu a vežu kostola, z Námestia Andreja Hlinku, je pre Žilinu najtypickejší.

Straník

Ťažko si už predstaviť Žilinu bez vrchu Straník. Významné miestne centrum pre paragliding a závesné lietanie, vyhľadávané pilotmi zo širokého okolia. Zároveň je aj vhodným miestom na turistiku, nahor sa dostanete po žltej značke zo Zástrania. Z vrcholu je dobrý výhľad na Malú Fatru, Žilinskú kotlinu a Kysuce.

Sirotár

Asi len máloktorý Žilinčan si vie predstaviť Mariánske námestie bez budovy Kostola svätého Pavla, nazývaného Sirotár. Na jeho priečelí sa nachádza socha patróna Svätého Pavla a veže chrámu dosahujú 32 metrov. Nad námestím sa týči už skoro 300 rokov.

Rosenfeldov palác

Secesná stavba je považovaná za najkrajšiu budovu v meste. Vznikla ako sídlo Žilinskej obchodnej banky, ale začiatkom 50. rokov v ňom bol zriadený Pioniersky dom. Od roku 1990 slúžil ako centrum voľného času. Pre množstvo (skôr narodených) Žilinčanov je teda aj miestom spomienok na detstvo.

Vodné dielo

Najmä v lete a na jar Žilinčanmi (ale aj ľuďmi z okolia) veľmi navštevované miesto. Organizuje sa tu množstvo akcií, popri diele vedie cyklotrasa BikeKIA, chodia sem milovníci vodných športov a tiež rybári. V blízkosti Vodného diela sa nachádza športový areál a kto sa chce pokochať pekným výhľadom, môže navštíviť vyhliadku na Šibeniciach.

Budatínsky hrad

Je jednou z najznámejších dominánt Žiliny a nachádza sa v mestskej časti Budatín. Hrad je známy aj vďaka množstvu akcií, ktoré sa tu počas roka konajú. Žilinčanmi vyhľadávaný je tiež kvôli zámockému parku, ideálnemu miestu na oddych a prechádzky.

Športová hala na Bôriku

Alebo aj známa „Korytnačka“ už niekoľko rokov dotvára prostredie na Bôriku. Asi už len málokto si spomenie, kedy naposledy bola prístupná pre šport. V posledných rokoch sa hala postupne rozpadala a chátrala, napriek tomu je však nedeliteľnou súčasťou nášho mesta.

Mohlo by vás zaujímať:

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Žiline, do ktorých by ste mali zavítať

Foto: wikipedia.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM