Soňa Vanovčanová Kultúra

Kde sa môžeme zabaviť po práci? Tipy na oddych v Žiline

Začal nový pracovný týždeň, v ktorom nás čaká síce more povinností, no určite je potrebný aj relax či oddych. Kam po práci v Žiline? Inšpirujte sa redakčnými tipmi.

Ilustračný obrázok k článku Kde sa môžeme zabaviť po práci? Tipy na oddych v Žiline
Zdroj: TASR

Koncert:

Lenka Filipová so sprievodnou kapelou

Utorok, 20. marca , 19:00 hod., Dom odborov

V rámci koncertného tour 2018 vystúpi česká speváčka, gitaristka a hudobná skladateľka v jednej osobe Lenka Filipová so svojimi hosťami – hráčom na keltskú harfu, akordeón a cajon – Seanom Barrym a klavíristom Ondřejom Hájkom.

Spoločne ponúknu úpravy klasických skladieb, najznámejšie speváčkine hity a aj malú ochutnávku piesní, ktoré sa čoskoro objavia na Filipovej novom albume s keltskou vôňou.

Kino:

Ochranné sfarbenie

Streda, 21. marca, 18:00 hod., Rosenfeldov palác Žilina

V úzko uzavretej spoločenskej skupine na letnom sústredení študentov lingvistiky režisér analyzuje etické konflikty ako aj mechanizmy konformizmu a korupcie. Diskusia na tému voľby životného modelu sa koncentruje v opozícii dvoch etických koncepcií, zosobnených mladým docentom Jaroslawom Kruszynskim, idealistom a rojkom, a uštipačným cynikom, docentom Jakubom Szelestowskim, presadzujúcim teóriu svojrázneho etického naturalizmu – prispôsobovania vlastnej morálky meniacim sa situáciám podľa vzoru zvierat, ktoré si chránia vlastnú existenciu ochranným sfarbením.

Film lektorsky uvedie Alfréd Višný.

Divadelné predstavenie:

Neznesiteľne dlhé objatia

Streda, 21. marca, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Ivan Vyrypajev opäť prichádza k žilinskému divákovi. Tento krát s veľmi krehkou a provokatívne spirituálnou hrou Neznesiteľne dlhé objatia. Monika, Charlie, Emmy a Kryštof hľadajú niekde medzi New Yorkom a Berlínom skutočný ľudský kontakt a šťastie. Američan Charlie a Poľka Monika sú mladomanželia. Monika je tehotná, neoznámi to Charliemu a rozhodne sa ísť na potrat. Odvtedy sa ich vzťah komplikuje, manželia prežijú kritickú konfrontáciu a rozhodnú sa svoj vzťah ukončiť.

Medzitým však do New Yorku prichádza Čech Kryštof. Ide do najlepšej vegánskej reštaurácie a tam náhodne stretáva svojskú Emmy. Tú Emmy, ktorá len pred pár hodinami objímala Charlieho. Medzi Kryštofom a Emmy vzniká silné puto. Cesty štyroch postáv sa nie náhodou prepletajú. Spolu hľadajú cestu do raja. Miesto, kde budú schopní pochopiť vesmír, prejsť odpustením a objať samých seba.

Historická cyklojazda:

Na retro bicykloch do ulíc

Štvrtok, 22. marca, 17.00 hod., Námestie Andreja Hlinku

Do ulíc výjdu cyklisti na historických bicykloch, aby upozornili na zvýšené množstvo áut v Žiline a problémy, ktoré má cyklodoprava v Žiline. „Srdečne vás pozývame na historickú cyklojazdu. Poďme na seba upozorniť v šialených kostýmoch z čias minulých a získať si tak rešpekt v uliciach nášho mesta,“ uvádzajú organizátori.

Historický outfit či bicykel nie je podmienkou, avšak je vítaný. „Ak ťa trápi množstvo áut na cestách, nebodaj ťa ohrozujú? Určite prídi podporiť túto akciu a ukázať, že sme tu aj my,“ dodali organizátori.

Divadelné predstavenie::

Konfety

Štvrtok, 22. marca, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Satirická komédia o mediálnej pretvárke a odpútavaní pozornosti. Päť moderátorov priemernej televízie Bomba oslavuje 10. výročie svojho vzniku. Počas oslavy sa objavujú ich vnútorné frustrácie z negatívnych správ a senzácií, ktoré každodenne pomocou overených trikov predávajú divákom. Celý večer sa snažia prostredníctvom estrádnych scénok a kúziel odpútať od práce, v ktorej dominuje viac forma než obsah. Slovenská premiéra.

Účinkujú: J. Dobrík, I. Kubáčková, M. Kvietik, I. Pagáčová, B. Bačo.

Réžia: Roman Maroš

Film a diskusia:

Bez odpadu!

Štvrtok, 22. marca, 19:00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Je možné žiť úplne bez odpadu? V rámci osobnej stávky, ktorá prerástla do filmu a komplexného projektu, sa partneri Jen a Grant púšťajú do súťaže, aby zistili, kto sa dokáže vzdať prísahy konzumu a produkovať menej odpadu. Zároveň, ako sa snažia porozumieť temnému labyrintu spotrebných návykov, hľadajú zmysel v našom vplyve na rozsiahly environmentálny dopad spoločnosti vyhadzovania. Film je vďaka množstvu hostí, odkazov a postojov k téme zábavnou a inšpirujúcou výzvou k individuálnej akcii, ktorá hovorí rečou všetkých vekových kategórií.

The Clean Bin Project – Grant Baldwin / CAN / 2010 / 77 min / slovenské titulky

Po premietaní pozývame na diskusiu, kde budeme s odborníkmi na odpady hovoriť o situácii v Žiline a na Slovensku. Je odpad surovina, materiál alebo naozaj len odpad? Ako je na tom Žilina s odpadovým hospodárstvom? Ako sú na tom Žilinčania so svojimi odpadkami? Čím môžeme my sami prispieť k lepšiemu spracovaniu odpadu?

O našej lokálnej ceste v ústrety globálnemu problému prídu diskutovať Andrej Vidra, vedúci Odboru životného prostredia v Žiline, Michal Vavrík za iniciatívu Kompostuj.me, Branislav Moňok z organizácie Priatelia Zeme a Petra Slezáková zo Zero Waste Slovakia.

Program:

17.30 Premietanie filmu Bez odpadu!
19.00 Diskusia

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM