Jozef Legéň Správy

Kauza okolo exprimátora Žiliny: Súd zatiaľ neprijal obžalobu na Jána Slotu

Rozhodnutie o tom, či sa bývalý predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota postaví pred súd, zatiaľ nepadlo. Súd v Čadci má rozhodnúť o obžalobe, ktorú podali na Slotu ešte v júni.

Ilustračný obrázok k článku Kauza okolo exprimátora Žiliny: Súd zatiaľ neprijal obžalobu na Jána Slotu
Zdroj: Webnoviny.sk

„Okresný súd Čadca zatiaľ v uvedenej trestnej veci nerozhodol,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská. Keďže súd doteraz nerozhodol o prijatí obžaloby, nebol ani vytýčený termín pojednávania.

Odmietol dychovú skúšku

Slotu obvinili z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za čo mu hrozí ročné väzenie. Dostať môže aj peňažný trest a trest zákazu činnosti. Bývalého šéfa národniarov zadržali 9. mája popoludní. Bývalý politik sa podľa medializovaných informácií odmietol podrobiť dychovej skúške, pričom odmietol aj krvnú skúšku. Z tohto dôvodu sa naňho hľadí podľa najprísnejšieho paragrafu, to znamená, ako keby spáchal trestný čin v stave ťažkej opitosti. V policajnej cele bol do polnoci, potom ho prepustili na slobodu. Podľa denníka Sme dal pokyn na jeho prepustenie telefonicky prokurátor z Čadce.

Policajti pochybili

Keďže Slotu pustili, nemohlo sa konať superrýchle 48-hodinové konanie, počas ktorého by mal byť v cele. Za postup pri prepustení Slotu boli potrestaní vyšetrujúci policajt aj okresný policajný riaditeľ, dostali pokarhanie a zrážku zo mzdy. Ako informovalo ešte v júni Sme, policajti mali informovať krajského riaditeľa o každom úkone po zadržaní Slotu. Podľa svojich nadriadených však pochybili, keď šéfovi zavolali, až keď bol Slota vonku. Od riaditeľa mali tiež pokyn, aby vyžadovali od prokurátora písomný príkaz na prepustenie Slotu a nielen ústny.

Po prepustení si nedával servítku na ústa

Slota pri prepustení odmietal, že by bol opitý. „Myslím, že je to omyl,“ odpovedal Slota podľa denníka Sme pri odchode na otázku, prečo šoféroval opitý. „Myslím, že nie som opitý. Vizuálne môžete posúdiť, či som, alebo nie som,“ dodal a odpovedal aj na otázku, prečo ho polícia zadržala: „Dúfam, že som nezabil tristotisíc cigánov.“

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM