Rôzne

Kapela Queen a Oravský hrad? Toto ste o hradoch v okolí Žiliny možno ani doteraz netušili...

Asi všetci sme už niekedy navštívili niektorý z hradov v okolí Žiliny. Aby sme sa čo-to dozvedeli o ich histórii. Sú však aj informácie, ktoré vám sprievodcovia zrejme nepovedia. Práve na také sme sa zamerali a pár vybrali.

Ilustračný obrázok k článku Kapela Queen a Oravský hrad? Toto ste o hradoch v okolí Žiliny možno ani doteraz netušili...
Zdroj: TASR

Čo spája svetoznámu britskú kapelu Queen a Oravský hrad? Slávny film Upír Nosferatu (1922). Tie časti snímky, ktoré sa odohrávali v Transylvánii, boli v skutočnosti natočené na Slovensku. Zábery Draculovho hradu sú teda zábermi Oravského hradu. A práve útržky z filmu môžete vidieť v oficiálnom videoklipe ku skladbe „Under Pressure,“ skupiny Queen a speváka Davida Bowieho.

S rovnakým filmom sa viaže aj málo známy fakt o zrúcanine hradu Starhrad, „susedovi“ strečnianskeho hradu. Posledný záber Upíra Nosferatu, presnejšie záber hneď pred nadpisom The End, zachytáva práve Starhrad.

A opäť Starhrad. Počas SNP, v auguste 1944, ho obsadil nemecký prápor. Pôvodne mali na hrade zaujať postavenie príslušníci 1. československej brigády M. R. Štefánika, no pre svojvoľné konanie veliteľa rozkaz nesplnili. Preto mohli Nemci z výšin okolo Starhradu ostreľovať pozície francúzskych partizánov, ktorí tým utrpeli značné straty a neskôr museli, pod tlakom ďalších útočiacich nemeckých jednotiek, ustúpiť.

Zaujímavosťou (a nevyriešenou záhadou zároveň) hradu Lietava je runový nápis, vytesaný do zlepencovej skaly nad horným nádvorím, približne šesť metrov nad terénom. Runy sú pravdepodobne germánskeho pôvodu a na prelome 60-tych a 70-tych rokov 20. storočia sa nimi krátko zaoberala Švédska kráľovská akadémia. Skonštatovala ale, že nezistila žiadnu vzájomnú podobnosť medzi lietavským nápisom a škandinávskymi (vikingskými) runovými nápismi.

Hovorí sa, že niekde v okolí hradu Likava je dodnes ukrytý poklad. Teória sa viaže k udalostiam na hrade, keď bol jeho pán, Štefan Tököly, odhalený ako účastník Vešeléniho sprisahania proti Habsburgovcom. Cisár preto hrad obsadil a zabavil všetok majetok – zlato, drahokamy, kožušiny a iné cennosti. Povesť však hovorí, že Tököly počas obliehania hradu zobral veľkú časť pokladu a s jedným sluhom ho zakopal v lese. Po ukrytí pokladu odťal sluhovi hlavu a sám neskôr v bitke zahynul…

Bytčiansky zámok zas stál pri zrode jánošíkovského mýtu. Ako vojak strážneho oddielu v ňom slúžil Juraj Jánošík, ktorý sa tu zoznámil s uväzneným kysuckým zbojníkom Tomášom Uhorčíkom. Ten Jánošíka po prepustení z cisárskeho vojska nahovoril, aby sa dal k zbojníkom. V zámku sa konal aj súd s pomocníkmi Alžbety Bátoriovej – Čachtickej panej. Sudcovský zbor odsúdil pomocníkov na trest smrti. „Bátoričku“ nesúdili, nechali ju vo väznici na Čachtickom hrade, kde zostala až do svojej smrti v roku 1614.

Mohlo by vás zaujímať:

Mrazivé príbehy z okolia Žiliny: Tajomná žena s lampášom aj bezhlavý čeľadník!

Zaujímavosti, na ktoré môžeme byť právom hrdí: Pozrite si rarity a unikáty z okolia Žiliny

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiline, o ktorých vie málokto

Zdroj: vypadni.sk, csfd.cz, wikipedia.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM