Soňa Vanovčanová Kultúra

Kam za zábavou v týždni? V Žiline máme z čoho vyberať

Prekročili sme prah nového pracovného týždňa a po víkendovom oddychu sa vrháme do práce. Prečo však počas týždňa žiť len pracovnými povinnosťami? Inšpirujte sa našimi tipmi a doprajte si zábavný podvečer po práci.

Ilustračný obrázok k článku Kam za zábavou v týždni? V Žiline máme z čoho vyberať
Zdroj: TASR

Koncert:

Gladiátor akustik tour Žilina

Pondelok, 26. februára, 18.30 hod., Dom odborov

Skupina GLADIATOR vyrazila na akustické turné po Slovensku aj v roku 2018. Jednou zo zastávok je Žilina – Dom odborov, kde si tento jedinečný koncert môžete vychutnať vo Veľkej sále.

Veľkou výhodou je divadelné sedenie s možnosťou VIP v prvých radoch a priamy výhľad na pódium. GLADIATOR predstaví okrem overených hitov ako Láska, Bonboniera, Kúpim si pekný deň, Medulienka, Viem kde boh spí a iné, aj staršie skladby v akustickom prevedení. Tieto budú sprevádzané skvelou atmosférou.

Divadlo:

Leni

Utorok, 27. februára, 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Pôvodná slovenská hra Leni autorskej dvojice Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka je o fiktívnom stretnutí dvoch skutočných ľudí. Legendárneho moderátora Johnnyho Carsona, ktorého „The Tonight Show Starring Johnny Carson“ patrila tridsať rokov k najsledovanejším talkshow Ameriky, a kontroverznej Leni Riefenstahl, „dvornej režisérky“ Adolfa Hitlera.

Je rok 1974, Johnny je na vrchole kariéry a Leni v Amerike predstavuje svoj prvý dokončený projekt od porážky Nemecka – knihu fotografií z Afriky – Last of Nubu. Johnnyvšak vie, čo jeho divákov zaujíma viac ako umenie. Lenina minulosť sa stáva hlavnou témou, ktorú neprekryje ani jej rodiaci sa vzťah s asistentom Horstom, mladším o štyridsať rokov. Johnny odhaľuje Lenine osobné postoje k fašizmu a holokaustu. Chce zistiť, akú veľkú cíti vinu.

Hustnúcu atmosféru talkshow ešte viac vyhrotí nemecká diváčka Bertha. Jej neplánovaný vstup do nakrúcania len otvorí ďalšie otázky. Aká je zodpovednosť umelca za jeho dielo? Aká je hranica medzi posluhovaním ideológii, aktívnou spoluúčasťou na budovaní režimu a umeleckou tvorbou? Je možné prevziať zodpovednosť za dobu, v ktorej tvoríme? Johnny Carson sa chce dozvedieť čo najviac a nebojí sa dotknúť aj tých najosobnejších tém. Netypický životopisný príbeh jednej z najlepších filmárok sveta, ktorá zažiarila vďaka filmom na objednávku Tretej ríše.

Koncert:

Komorný koncert tria LaRosa

Utorok, 27. februára, 19.00 hod., Rosenfeldov palác

Komorný koncert tria LaRosa v zložení Vlasta Halašová (husle), Lucia Klinovská (husle), Kristína Hajdová (gitara). Hudobné trio s netradičným nástrojovým obsadením. Čisté melódie dvoch huslí krásne podporuje akordický zvuk klasickej gitary.

Program koncertu:

  • Giuseppe Samartini – Sonata G-dur
  • Antonio Vivaldi – Jar
  • Joseph Kreutzer – Trio D-dur
  • W.A.Mozart- Malá nočná hudba
  • A. Dvořák – Humoreska
  • Ilja Zeljenka – Musica Slovaca
  • Carlos Gardel -Por una Cabeza
  • G. Bizet – Carmen
  • A. Piazzolla – Libertango

Divadlo:

Jááánošííík po tristo rokoch so SĽUK-om

Streda, 28. februára, 16.30 a 19.30 hod., Veľká scéna Domu odborov

Legendárna hra na slovenskú legendárnu tému Jááánošííík po tristo rokoch Stanislava Štepku a Radošinského naivného divadla, ktorá je v repertoári od premiéry v roku 1970

Okrem známych a zľudovených literárnych textov, aktuálnych glos a známych interpretov RND najnovšie prichádzajú v ozvláštňujúcej podobe a v novej dramaturgii do kultovej inscenácie, ktorá sa už medzičasom stala maturitnou otázkou, skvelí tanečníci, hudobníci a speváci SĽUK-u, aby spolu s radošincami a režisérom Jurajom Nvotom vytvorili výnimočný humorno-divadelný a aj tanečno-spevácky tvorivý kabaretný a hudobno-tanečný večer na spoločnú a známu jánošíkovskú tému.

Poetika RND dostáva od SĽUK-u nový tvorivý impulz a spolu s hercami, spevákmi, hudobníkmi a tanečníkmi obdivoch umeleckých telies chcú prostredníctvom klasického titulu RND ponúknuť divákom nový, pôsobivý a originálny divadelný večer plný humoru, spevu a tanca.

Filmové predstavenie:

Carmen

Streda, 28. februára, 18.00 hod., Rosenfeldov palác

Carmen je prostredným dielom v trilógii režiséra Carlosa Sauru, zaradeným medzi filmy Krvavá svadba (1981) a Čarodejná láska (1986). Rovnocenným režisérovým spolutvorcom v nich bol tanečník a choreograf Antonio Gades, ktorý v Carmen hrá seba samého a zároveň úlohu dona Josého.

Saura v špecifickom žánri štylizovaného tanečného filmu obnažuje umeleckú fikciu a proces hereckej tvorby ako svojprávne, inšpiratívne tvorivé zložky. Vo filmovom príbehu vychádzal z románu Prospera Mériméea i zo slávnej opery Georgese Bizeta o nespútanej cigánke Carmen, ktorá navzdory svojej vášnivosti dáva prednosť slobode pred láskou, i za cenu smrti.

Film lektorsky uvedie Alfréd Višný.

Diskusia:

Aby z pamiatok neboli ruiny

Streda, 28. februára, 17.30 hod., Nová synagóga Žilina

Diskusia pri káve a koláči v Café Európa: Aby z pamiatok neboli ruiny

Zastúpenie Európskej komisie vás pozýva na diskusiu Café Európa v Novej synagóge aj o príbehu Novej synagógy a o (ne)ochrane kultúrnych pamiatok na Slovensku. Diskutovať budeme tiež o úlohe a možnostiach občanov, samosprávy, štátu a európskych inštitúcií podieľať sa na zachovaní pamiatok.

Predstavíme si, aké možnosti ponúka Európsky rok kultúrneho dedičstva 2018. Diskusiu organizuje Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku.

Divadlo:

Triedny nepriateľ

Streda, 28. februára, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Úspešný film slovinských autorov Nejca Gazvodu, Roka Bičeka a Janeza Lapajne Triedny nepriateľ sa stal predlohou pre rovnomennú divadelnú adaptáciu z pera Michaely Zakuťanskej. Triedny nepriateľ je citlivá dráma o problematickom období dospievania, o dôležitosti výchovy, ktorá nás dokáže pripraviť na život aj s ťažkými situáciami, ktoré prináša. O zradnosti a nebezpečenstve jednoduchých riešení a súdov, ktoré sme často náchylní prijímať – a možno najviac práve v mladom veku.

Účinkujú: B. Zachar, I. Kubáčková, A. Nováková, M. Koleják, J.Oľhová, j. Dobrík, T. Peršić, I. Pagáčová, B. Bačo, M.Tomasy, A. Arce AH Réžia: Júlia Rázusová

Koncert:

Husľová dielňa

Štvrtok, 1. marca, 19.00 hod., Dom umenia Fatra

  • Simon Chalk, dirigent
  • Júlia Nemcová, husle, laureátka HD 2017
  • Miriam Minková, husle, laureátka HD 2017
  • Simona Jandová, husle, laureátka HD 2017

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart

  • Koncert č. 3 G dur KV 216

Charles Auguste de Bériot

  • Baletné scény op. 100

Édouard Lalo

  • Symphonie espagnole

Georges Bizet

  • Symfónia č. 1 C dur

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM