Soňa Vanovčanová Kultúra

Kam v Žiline po práci? Akcie, ktoré si nechcete nechať ujsť

Nový týždeň je pred nami a ponúka aj množstvo zážitkov. Nechajte sa inšpirovať a vyberte si z našich redakčných tipov.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Žiline po práci? Akcie, ktoré si nechcete nechať ujsť
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Divadelné predstavenie:

Smith & Wesson

Streda, 25. apríla, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Slávny taliansky autor Alessandro Baricco už viac ráz potvrdil, že je nielen majstrom románu, ale aj dialógov. Jeho hra Smith & Wesson pripomína, že umelecká forma je najmä umeleckou fikciou a opisuje aj to, čo je nepravdepodobné. Hrdinovia drámy sa rozhodnú narušiť zdanlivý pokoj svojich životov, za ktorým sa skrýva ich strach a opúšťajú pohodlnú pozíciu pozorovateľov. Okolnosti ich donútia podstúpiť riziko a zažiť najväčšie dobrodružstvo, v ktorom ide o ľudský život.

Dvaja muži s menami výrobcov zbraní si zahrajú „ruskú ruletu“. Životný plán každého z nich je stereotyp a nemá svoj cieľ. Smith je samozvaný kronikár predpovedí počasia a Wesson je záchranár, ktorý nikdy nikoho nezachránil. A tak hoci riziko podujatia je obrovské, je tu tiež šanca na zásadnú zmenu so šťastným koncom. Paradoxom je, že podujatie nesie v sebe potenciál šťastia aj v prípade neúspechu. Novej šance pre dvojicu Smith & Wesson.

Kino:

Východ slnka / Sunrise: A Song of Two Humans

Streda, 25. apríla, 18:00 hod., Rosenfeldov palác Žilina

Prvým záberom filmu je kreslený obrázok železničnej stanice s vlakom, cezeň je veľkými písmenami napísané „letný čas, čas dovoleniek“. Následne vidíme tú istú stanicu s tým istým vlakom, ako ožijú, sledujeme odjazd vlaku, vo viacnásobnej expozícii potom jazdu vlaku krajinou…

Nejde ani tak o konkrétnu jazdu vlakom s konkrétnymi pasažiermi, ako skôr o základný pohyb, takpovediac všeobecnú trajektóriu smerujúcu von z mesta. Skrz tieto vysoko poetické obrazy sa dostávame na vidiek, kde žena z mesta (tak je postava označená v úvodných titulkoch) zvádza jedného z domácich, ktorý je však ženatý a má malé dieťa. Ba čo viac, žena z mesta ho hucká, aby svoju ženu zabil a odišiel s ňou do mesta.

V mužovi, hoci sa spočiatku tejto myšlienke vehementne bráni, sa predsa len usadí vôľa poslúchnuť radu zvodnej ženy. Pri plavbe loďkou sa však jeho manželke podarí utiecť a nasadne do električky smerujúcej do mesta, no muž ju dohoní. Spolu sa tak ocitnú vo veľkom meste a majú celý deň na to, aby si vyjasnili svoj vzťah.

Film lektorsky uvedie Alfréd Višný.

Stand up show:

3T v divadle

Štvrtok, 26. apríla, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Majstri situačného a improvizačného divadla Tri tvorivé tvory ? Juraj „Šoko" Tabaček, Lukáš „Pucho" Púchovský a Stanislav „Stanley" Staško opäť na našich divadelných doskách. Nová a nepredvídateľná divadelná improvizácia, spoločné dobrodružstvo hercov a divákov, cesta do krajiny fantázie a temných zákutí ľudskej predstavivosti, kde neplatia žiadne obmedzenia, premiéra a derniéra zároveň. Neopakovateľný zážitok z tvorivého procesu a vzniku predstavenia priamo pred očami divákov.

Talk show:

7edem bez záruky

Štvrtok, 26. apríla, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Skvelé vystúpenie 4 známych glosátorov. Elena Vacvalová, Oľga Feldeková, Marián Leško a Milan Lasica v populárnej talk show známej z obrazoviek TV JOJ.

Nenechajte si ujsť neopakovateľné vtipné postrehy a komentáre na udalosti z domácej i zahraničnej politiky, spoločnosti a všetkého, čo život prináša. Okrem humoru štvorice protagonistov programu čaká na divákov aj atraktívny hudobný hosť.

Dokumentárny film a prednáška:

30 dní hrdinom

Štvrtok, 26. apríla, 19:00, Stanica Žilina-Záriečie

Cesta hrdinov SNP, najdlhšia turistická trasa na Slovensku, ktorá siaha od Duklianskeho priesmyku po Devín. Viac ako 760 km dlhá, so stúpaním prevyšujúcim 30 000 metrov. Sen mnohých bláznov, ktorým počarovala turistika. 30 Dní Hrdinom je dokumentárny film Matúša Lašana o prechode tejto trasy. 30 dní každodenného dobrodružstva, zážitkov, ale aj bolesti a driny v 48 minútach dokumentárneho filmu doplnené o krátku prednášku autora projektu.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM