Soňa Vanovčanová Kultúra

Kam v Žiline po práci? 10 tipov z redakcie

Začína nový pracovný týždeň. Nájdite si v ňom aj trocha času pre seba. Prinášame vám výber toho najlepšieho, čo sa bude v našom meste diať.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Žiline po práci? 10 tipov z redakcie
Zdroj: TASR

Koncert: Andrej Šeban

Utorok, 21. novembra, 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Andrej Šeban je mnohostranne zameraný gitarista, ktorý ako štúdiový hráč, ale aj ako koncertný hudobník spolupracoval s mnohými domácimi i zahraničnými osobnosťami z rôznych hudobných žánrov (Pavol Hammel, Gábor Presser, Dežo Ursiny, Richard Müller,Peter Lipa, Marika Gombitová, Robo Grigorov atď.). V 90. rokoch viedol vlastnú inštrumentálnu skupinu Ash Band (známu aj pod názvami Esh Band a Andrej Šeban Band), v roku 1996 stál pri zrode sprievodnej skupiny Lipa-Šeban Band. Bol spoluzakladateľom progresívnej rockovej skupiny Free Faces.

Kino: Mečiar

Utorok, 21. novembra, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Dokument režisérky Terezy Nvotovej sleduje bývalého politika Vladimíra Mečiara a jeho dopad na našu spoločnosť, vrátane osobného života autorky. Tá mala v čase Zamatovej revolúcie jeden rok. Po páde komunistického režimu sa do konkurzu na ministra vnútra prihlásil dovtedy neznámy právnik z malomesta – Vladimír Mečiar. Ten sa po výhre dostáva až na politický vrchol, odkiaľ vládne krajine bez škrupuli a za pomoci v demokratickom zriadení ťažko pochopiteľných praktík. Na pozadí rozdeľovania Československa sa Tereza so svojimi kamarátmi hrá na politikov s Mečiarom v hlavnej úlohe. Mečiar – Tereza Nvotová /SR, ČR/2017/89 min.

Beseda: Anton Lauček

Streda, 22. novembra, 16.00 hod., Krajská knižnica v Žiline

Od tragédie v Černovej uplynulo už 110 rokov. Zabudli sme? Kniha Antona Laučeka je beletrizovanou správou o tejto udalosti. Príďte si osviežiť pamäť na besedu s autorom.

Divadlo: Neznesiteľne dlhé objatia

Streda, 22. novembra, Mestské divadlo

Ivan Vyrypajev opäť prichádza k žilinskému divákovi. Tento krát s veľmi krehkou a provokatívne spirituálnou hrou Neznesiteľne dlhé objatia. Monika, Charlie, Emmy a Kryštof hľadajú niekde medzi New Yorkom a Berlínom skutočný ľudský kontakt a šťastie.
Američan Charlie a Poľka Monika sú mladomanželia. Monika je tehotná, neoznámi to Charliemu a rozhodne sa ísť na potrat. Odvtedy sa ich vzťah komplikuje, manželia prežijú kritickú konfrontáciu a rozhodnú sa svoj vzťah ukončiť.
Medzitým však do New Yorku prichádza Čech Kryštof. Ide do najlepšej vegánskej reštaurácie a tam náhodne stretáva svojskú Emmy. Tú Emmy, ktorá len pred pár hodinami objímala Charlieho. Medzi Kryštofom a Emmy vzniká silné puto.
Cesty štyroch postáv sa nie náhodou prepletajú. Spolu hľadajú cestu do raja. Miesto, kde budú schopní pochopiť vesmír, prejsť odpustením a objať samých seba.

Osoby a obsadenie:

  • Emmy: Iveta Pagáčová
  • Kryštof: Michal Tomasy
  • Charlie: Ján Dobrík
  • Monika: Ivana Kubáčková

Realizačný tím:

  • preklad: Romana Maliti
  • dramaturgia: Lenka Garajová
  • scéna a kostýmy: Eva Kudláčová-Rácová

Koncert: Fiordmoss (CZ)

Streda 22. november, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Fiordmoss sú melancholici uhranutí príbehmi temnej krásy, ktorí svoju kapelu založili po tom, ako im zhorel byt. Spájajú spev a gitary s produkciou inšpirovanou technom a grimeom a svoje piesne hrajú na takmer zhasnutom pódiu.
Zakladajúci členovia Petra Hermanová a Roman Přikryl sa stretli na umeleckej škole. Vlastným nákladom vydali album Gliese, za ktorý sa Petra dostala na Red Bull Music Academy v roku 2011.
Gitarista Jan Boroš sa ku kapele pripojil počas turné k albumu a ako trio potom v roku 2012 vydali EP Ink Bitten, za ktoré získali cenu Vinyla v kategórii Objav roka. Aktuálne žijú v Berlíne, kde se k nim pripojil nórsky bubeník a producent Jon-Eirik Boska.
12. októbra vyšiel kapele vo vydavateľstve Fathermother debutový album Kingdom Come, z ktorého skladby budú ťažiskom koncertu.

Divadlo: Studio Hrdinů (CZ)

Štvrtok 23. novembra, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Oceňovaný spisovateľ David Zábranský nazerá na tému domoviny cez životné osudy populárneho českého herca Stanislava Majera a tvorcov zoskupených okolo pražského kultového divadla Studio Hrdinů.
Monológ herca a stolára v jednej osobe je mimoriadne vtipnou až ironickou sebareflexiou, úvahou a komentárom k rôznym názorom o stave svojej domoviny. Čo je Česko? Kde Česko začína a kde končí? Kto chce v Česku žiť? Kto tu žije a prečo? Kto alebo čo nesie vinu za súčasnú nechuť Majera a jemu podobných k Česku? Nesie túto vinu súčasný český prezident?
Stanislav Majer získal za túto inscenáciu Cenu divadelnej kritiky za Mužský herecký výkon roku 2016 a umiestnil sa na prvom mieste diváckej ankety portálu i-divadlo.cz v kategórii Mužský herecký výkon roku 2016.

Réžia: Kamila Polívková

Hrajú: Stanislav Majer a Ľudia typu Majer

Talkshow: Jan Kraus aneb hvězdy, jak je neznáte

Štvrtok, 23. novembra, 19.00 hod., Dom odborov, Veľká scéna

Obľúbená talkshow pohotového moderátora Jana Krausa sa už niekoľko rokov teší z priazne televíznych divákov v Českej republike aj na Slovensku. Nenechajte si ujsť unikátne improvizované predstavenie, ktorého môžete byť súčasťou a položiť otázky ostrieľanej moderátorskej špičke Janovi Krausovi.

Divadlo: Konfety

Štvrtok, 23. novembra, 19.00 hod., Mestské divadlo

Vtipná, satirická reflexia mediálnej a politickej pretvárky. Na firemnej oslave sa stretne päť moderátorov priemernej televízie Bomba, ktorá oslavuje 10. výročie svojho vzniku. Každý z nich je unavený a deprimovaný tým, čo každodenne pomocou overených trikov predáva divákom. Od hviezd na počkanie až po politikov v doživotnej funkcii.
Vo vzájomnej, no prázdnej komunikácii, hľadajú protagonisti ventil a pochopenie pre svoju prácu. Tá sa na verejnosť dostáva v povrchnej a optimistickej forme. Ich úsmev je pritom len ďalším trikom na odpútanie našej pozornosti. Televíziu často zapíname preto, aby sme sa vypli. Kúzlo moderátorov, čarovné slovíčka, to všetko k vám príde aj na divadelných doskách v ironickej a odpútanej podobe s príchuťou ozajstných trikov.
Varietný sled kúzelníckych čísiel, ktorý sa odohráva paralelne s estrádnymi výstupmi, trefne upozorňuje nielen na to, že žilinskí herci sú dobrí kúzelníci, ale hlavne na to, že dnešný konzumný svet je len jedna veľká ilúzia. Každý správny kúzelník, rovnako ako „správny" politik a biznismen, využíva ilúziu reality a ovláda umenie, ako najlepšie odvrátiť pozornosť. Mediálna tvár je len povrch, pod ktorou sa skrýva to, čo žiadny smrteľník neobjaví.

Vhodné od 15 rokov

Osoby a obsadenie

  • Nicol Urban: Ivana Kubáčková
  • Paula Bobotová: Iveta Pagáčová
  • Filip Šumanovský: Ján Dobrík
  • Dušan Pagáč: Braňo Bačo
  • Brandon Nagy: Michal Koleják

Realizačný tím

  • preklad: Martina Vannayová
  • úprava a dramaturgia: Lenka Garajová
  • scéna a kostýmy: Ema Terenová
  • výber hudby: RNGO
  • odborná spolupráca: kúzelník Talostan
  • réžia: Roman Maroš

Kino: Po záruke

Piatok 24. novembra, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Kieran, Alexander, Even a Frikk sa vydávajú v ústrety epickému dobrodružstvu. Budú bicyklovať z Nordkappu na severe do Lindesnesu na juhu Nórska. Cieľom je naučiť sa viac o tom, prečo každé tretie jedlo produkované na celej planéte končí na smetisku. Štyria priatelia budú žiť iba na jedle, ktoré ostatní považujú za odpad… Počas výletu stretávajú ďalších ľudí, ktorí riešia otázku potravinového odpadu, každý iným spôsobom.

Po záruke (Utgått på dato) – Kieran Kolle/NO/2017/54 min./slovenské titulky

Divadlo: Zločin a trest

Piatok, 24. novembra, Mestské divadlo

„V čase, keď sa so smrťou narába ako s marketingovým produktom, keď sa stala atraktívnym obchodným artiklom na zvyšovanie sledovanosti rôznych médií, je veľmi zaujímavé sledovať analytický príbeh toho, čo sa deje na druhej strane. Teda nie krimipríbeh, ale vnútorné pnutie, dôvody a stav mysle, v akej sa príbeh odohráva.“ Eduard Kudláč, režisér

Fascinujúca adaptácia výnimočného Dostojevského románu o prekročení hraníc. Sám Dostojevskij ho označil ako „psychologický záznam o jednom zločine." Mladý chudobný študent Raskoľnikov, ktorého vylúčili z univerzity, podľahne svojmu ľahkomyseľnému presvedčeniu, že je výnimočný a odváži sa v mene dobra zabiť.
Výnimoční ľudia predsa môžu prestupovať zákon, aby zmenili poriadok sveta. Dávno pred F. Nietzschem pestuje v sebe teóriu dvojitej morálky. Morálku „obyčajných" ľudí a „neobyčajných" jedincov, ktorí zákon prestupujú len preto, aby pohli svetom a priniesli niečo nové. Zločiny, ktoré páchajú na ceste k cieľu, sú preto relatívne.
Po spáchaní zločinu však mučí Raskoľnikova vedomie, že nevydržal skúšku, že jeho poslaním nie je zmeniť beh života, že nepatrí medzi vyvolených. Neúnavná konfrontácia s vyšetrovateľom Porfirijom, éterická Soňa, ktorá sa stala prostitútkou, aby zachránila svojich nevlastných súrodencov a rodinu pred najväčšou biedou, oddaný priateľ Razumichin či bezpodmienečne milujúca matka a sestra Duňa sa postupne stávajú hovorcami jeho vlastného svedomia.

Inscenácia je vhodná pre divákov starších ako 15 rokov

Dĺžka predstavenia: 170 minút s prestávkou

Osoby a obsadenie

  • Raskoľnikov: Michal Režný
  • Razumichin: Ján Dobrík
  • Porfirij: Milo Kráľ
  • Soňa: Anna Nováková
  • Duňa: Ivana Kubáčková
  • Katerina Ivanovna: Iveta Pagáčová
  • Matka: Jana Oľhová
  • Nastasia: Tajna Peršić
  • Zosimov: Michal Tomasy
  • Svidrigajlov: Braňo Bačo
  • Marmeladov: Boris Zachar

Realizačný tím

  • preklad: Juraj Klaučo
  • dramatizácia: Daniel Majling
  • úprava: Zuzana Palenčíková
  • dramaturgia: Darina Abrahámová
  • dramaturgia: Zuzana Palenčíková
  • scéna a kostýmy: Eva Kudláčová-Rácová
  • hudba: Martin Burlas
  • réžia: Eduard Kudláč

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM