Soňa Vanovčanová Kultúra

Kam v Žiline cez víkend? Tipy, kam si vyraziť

Chcete si poriadne užiť víkend a ešte neviete ako? Tento víkend bude na kultúru pestrý. Inšpirujte sa redakčným výberom.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Žiline cez víkend? Tipy, kam si vyraziť
Zdroj: TASR

Sobota s rozprávkou

Sobota, 10. februára, 10:00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Hravé čítanie a tvorivé dielne pre deti od 3 rokov. Jeho prvoradým cieľom je zoznámiť deti s bábkovým divadlom.
Prostredníctvom scénických čítaní budú mať deti možnosť zblížiť sa s hercami a zároveň si vytvoriť pozitívny vzťah k bábkam a divadlu. Každé čítanie bude tematicky ladené a v závere budú mať Vaše ratolesti priestor i na to, aby svoje bezprostredné zážitky a dojmy nakreslili. A ako sa už stalo dobrým zvykom, veľkých a malých návštevníkov čaká drobné občerstvenie.

Roztancované fašiangy

Sobota, 10. februára, 16.00 hod., Mestské divadlo

Fašiangami sa nazýva obdobie, ktoré začína tesne po sviatku Troch kráľov a končí v utorok pred Popolcovou stredou, ktorou sa začína štyridsaťdňový predveľkonočný pôst. V poslednom možnom okamihu pred Popolcovou stredou sa zvykne pochovávať basa ako symbol končiacej sa zábavy. Skôr než sa pochová basa, príďte sa do divadla veseliť spolu s Folklórnym súborom Rozsutec a jeho hosťom z Michaloviec, Folklórnym súbor Jurošík.

Popoludnie pre rodiny s deťmi: Pidiplesod

Sobota, 10. februára, 16.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Detský maškarný ples pre deti a ich rodičov tentoraz s podtitulom „kráľovský“. Avšak nech vás téma neodradí, na kráľovskom pididvore sú všetky masky vítané a žiadna nie je povinná.
Králi, kráľovné, princovia a princezné, dvorné dámy, šašovia, lesné víly, kominári, policajti, hasiči aj umrlci, všetci budú spolu tancovať, spievať, hrať sa a hodovať. Vhodné pre deti v batoľacom, predškolskom aj mladšom školskom veku.

DJ show: Frickobrothers

Sobota, 10. februára, 22.15 hod., *enjoyclub Žilina

Po prvýkrát v tomto roku si v *enjoyclube užijeme hypnotickú Hipnotic night so žilinskými legendami Fricko brothers. Táto bratská dvojica učila Žilinu poctivému deep house ešte v časoch bývalého Michiganu či Miami. Túto sobotu 10. februára si uži nefalšované tóny clubovej muziky, bez zbytočných slov. DJ Fricko a DJ Heto ti vysvetlia, že hlavné je neoddychovať a baviť sa.

Dobrovoľnícky karneval: Out of Control

Sobota, 10. februára, 20:00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Karneval je tým dňom v roku, kedy môžete zvrátiť zavedený poriadok, robiť si srandu z konvencií a odmietnuť dodržiavať spoločenské pravidlá.
A keďže chce táto spoločnosť o vás vedieť všetko, je to tiež výborná príležitosť sa pred ňou skryť. Uniknite na jeden večer sledovaniu a záplave dát sociálnych médií.
Jediná maska, na ktorej záleží, je tá, ktorá vám zaručí anonymitu. Takže, skryte svoju tvár a príďte na tohtoročný karneval organizovaný našim medzinárodným tímom dobrovoľníkov. Straťte sa na jednu noc z radaru a bavte sa bez kontroly.

Cestovateľský festival Cestou necestou – Indonézia

Nedeľa, 11. februára, 14.00 hod. – 21.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Na februárovom vydaní cestovateľského festivalu Cestou necestou navštívime opustený ostrov v Indonézii, zabubnujeme si s pravými djembe majstrami v africkej Guinei a precestujeme krížom cez Čile.
Čaká nás tiež putovanie za šamanom v Nepále, drsná Bolívia a jej krásy a 4.000 km ultra-cyklomaratón naprieč Európou.

Divadelné predstavenie: Perinbaba

Nedeľa, 11. februára, 16.00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Perinbaba patrí medzi najznámejšie zimné rozprávky. Meno zázračnej babky, ktorá sa stará o sneh, na Slovensku doslova zľudovelo a používa sa pri každej poriadnej snehovej nádielke. Za jej popularitu môže najmä rovnomenný film Juraja Jakubiska, bez ktorého by sme si Vianoce nevedeli už ani predstaviť.
Žilinská inscenácia podobne ako známa filmová verzia čerpá inšpiráciu zo slovenského folklóru a ľudových tradícií. Zaujímavými divadelnými prostriedkami rozpráva príbeh o láske komedianta Jakuba a mladej richtárovej dcéry Alžbetky. V hre okrem Perinbaby vystúpia aj ostatné postavy ako Zubatá, spravodlivý richtár alebo zlá macocha a jej hlúpa dcéra Dora.
Predstavenie je vhodné od 4 rokov.

Balalajka tour 2018

Nedeľa, 11. februára, 18.00 hod., Dom odborov

Sólisti Donského kozáckeho chóru Volnij Don prinášajú z rodného Rostova na Done v Rusku svoje piesne. S ruským bajanom, balalajkou, perkusiami a hlavne nezameniteľnými vokálmi precestovali pol sveta, počas svojich vystúpení svojimi piesňami roztancovali svetové festivaly, občas clivými melódiami vtisli slzičky do očí, špecifickým ruským humorom pobavili, ale hlavne priniesli do koncertných sál nesmiernu energiu a radosť. A hlavne pre tieto atribúty prichádzajú v roku 2018 znovu na svoje siedme európske turné s novým koncertným programom Balalajka tour.

Vitajte doma s / Zuzana Mauréry

Nedeľa, 11. februára, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Obľúbená Soňa Müllerová tentokrát uvíta vo svojom kresle pre hostí šarmantnú divadelnú a filmovú herečku s veľkým srdcom, Zuzanu Mauréry. Vyštudovala herectvo na VŠMU. Svoju kariéru začala v Radošinskom naivnom divadle, neskôr účinkovala v mnohých divadelných a muzikálových projektoch nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. Jej herecké umenie môžeme obdivovať aj na filmovom plátne. Je obľúbená nielen u laickej, ale aj u odbornej verejnosti o čom svedčia mnohé nominácie a získané ocenenia.
Do kresla hudobného hosťa prijal pozvanie všestranný umelec Róbert Mankovecký, dramaturg SKD Martin a úspešný autor scénickej hudby.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM