Správy

Južný obchvat Žiliny sa môže začať stavať: Diaľničiari podpísali zmluvu so združením firiem

Dobré správy pre všetkých motoristov. Národná diaľničná spoločnosť podpísala zmluvu s víťazom tendra na výstavbu južného obchvatu Žiliny a tak sa úsek D1 z Hričovského Podhradia po Lietavskú Lúčku môže začať stavať. Vyše 11 km úsek by sa mal postaviť za 4 roky a bude stáť cca 427 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Južný obchvat Žiliny sa môže začať stavať: Diaľničiari podpísali zmluvu so združením firiem
Zdroj: Webnoviny.sk

Južný obchvat Žiliny sa môže začať stavať. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpísala v pondelok zmluvu na výstavbu tohto úseku D1 z Hričovského Podhradia po Lietavskú Lúčku s víťazom verejnej súťaže. Konkrétne so združením firiem Doprastav, Strabag, Váhostav-SK a Metrostav.

„Výstavba diaľnice bude spolufinancovaná z rozpočtu Európskych spoločenstiev – Kohézného fondu a zo štátneho rozpočtu,“ priblížil hovorca NDS Marcel Jánošík. Cena za diaľnicu je 427,2 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Štát pritom pôvodne odhadoval, že tento úsek diaľnice D1 postaví za 487,6 milióna eur.

Vyše 11-kilometrový úsek by sa mal stavať štyri roky. Nachádzať sa na ňom má 11 mostov a dva tunely. Jeden je tunel Ovčiarsko, ktorý je dlhý 2,37 km a druhý je tunel Žilina s dĺžkou 687 metrov. Cesta má po dobudovaní odľahčiť dopravu v regióne. Štát odhaduje, že v roku 2038 bude v úseku jazdiť 30 420 áut za 24 hodín.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM