Marcel Páleš Správy

Jubilejný Žilinský literárny festival: Témou je tajomné písmeno X

Témou 10. ročníka Žilinského literárneho festivalu, ktorý včera otvoril spisovateľ a prekladateľ Pavel Vilikovský, je symbolické písmeno X. V priebehu programu bude aj Kníhkupecká noc.

Ilustračný obrázok k článku Jubilejný Žilinský literárny festival: Témou je tajomné písmeno X
Zdroj: TASR

„Pre znalcov rímskych číslic to môže byť pripomienka okrúhlych narodenín festivalu. X sme však vybrali najmä preto, lebo je symbolom tajomných a neznámych vecí. Festivalovým hosťom budeme klásť mnoho najrôznejších otázok. Musíme však byť pripravení, že môžeme dostať aj odpoveď X. To neznáme písmeno, ktoré naznačuje, že nejaká odpoveď existuje. Ale nie sme si ňou veľmi istí,“ skonštatoval jeden z hlavných organizátorov festivalu Ján Ničík.

Krištúfek, Hes či Bukovský

V programe sa podľa neho do 12. októbra predstaví aj Peter Krištúfek, ktorému minulý rok vyšla kniha Dom hluchého a tento rok knižka o historickej pamäti Slovenska Atlas zabúdania.

„Príde český spisovateľ Milan Hes, autor knižky o osudoch obetí druhej svetovej vojny, ktoré prežili vďaka pomoci druhých ľudí. Hosťom festivalu bude tiež známy slovenský odborník na zdravú výživu Igor Bukovský. A teším sa na žilinský projekt holandskej fotografky Illah van Oijen. Už vydala knižku o Bratislave, Košiciach a teraz skúma verejný priestor nášho mesta,“ povedal Ničík.

Diskusie, premietanie filmu aj hudobno-literárny večer

Pripomenul, že pravidelnou súčasťou programu je piatková Kníhkupecká noc. „V Nadácii POLIS sa uskutočnia diskusie o rôznorodých témach a premietne dokumentárny film, mapujúci činnosť nadácie O veciach verejných i hlboko skrytých. Večerný program tradične zastreší kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie. Tento rok ponúkne hudobno-literárny večer Lotz Tria a Silvestra Lavríka, ktorí predstavujú hudbu a poéziu z obdobia klasicizmu, diskusiu venovanú elektronickej literatúre, film Adaptácia a burzu kníh,” dodal Ničík.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM