Zuzana Gadušová Kultúra

Jedinečné zoskupenie Fallgrapp: Jazyk je brána do nepoznaného

Fallgrapp je projekt s potenciálom spraviť dobré meno slovenskej hudbe so slovenským textom. Osemčlenná zostava pracuje na prepojení rôznych hudobných subžánrov. Prečítajte si rozhovor s týmto originálnym zoskupením, ktoré bolo aj v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečné zoskupenie Fallgrapp: Jazyk je brána do nepoznaného
Zdroj: Dnes24.sk

To, čo zo spomínaného vzniká je osobité dielo v područí hlavného predstaviteľa, muzikanta Juraja (Jureša) Líšku a hlavnej vokalistky Nory Ibsenovej. Ich debutový album Rieka (2014) sa nesie v znamení slovenského slova, originality a výnimočného emotívneho ozvláštnenia. Fallgrapp ste mohli na vlastné oči aj uši okúsiť v našej žilinskej kultúrnej mekke Stanica Záriečie. O tom, že aj v Žiline sú fanúšikovia tejto výnimočnej elektroakustickej skupiny, niet pochýb. Rozhodli sme sa ich vyspovedať.

Vitajte v Žiline. Ste tu prvý krát? Aký vzťah máte k tomuto mestu?
Ahoj, čo sa týka Fallgrapp, tak áno, ale inak sme tu už všetci boli viackrát. Ťažko povedať, aký vzťah, skôr by som povedal, že toto mesto máme radi, páči sa nám tu, máme tu aj viacerých kamarátov a v neposlednom rade, super ľudia, dnešené publikum bolo naozaj skvelé.

Čo znamená Váš názov „Fallgrapp“?
Keď ti to poviem, tak sa rozplynie to tajomno :) V skutočnosti to nemá žiadny hlbší význam. Radšej to však už teraz vysvetlím, lebo vždy sa ma to pýtajú a už ma nebaví to vysvetľovať.
Pôvodne to bol Folkgrape, a bolo to spojenie toho, čo mám naozaj rád. Folklór a grapefruity. Ale kedže som nechcel aby to v ľudoch evokovalo niečo folkové, tak som to jednoducho iba prerobil. Vidíš, a tajomno je fuč (smiech).

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu pri tvorbe hudby?
Asi všade. Samozrejme počúvame každý veľa veľa rozmanitej hudby, ale múza je nevyspytateľná, udrie z čista jasna a človek ani nevie odkiaľ sa to v ňom zobralo. Niekedy len tak ťukám do klavíra, alebo si spievam a človeka to začne samo navádzať nejakým smerom.

Prečo ste sa rozhodli pre slovenský text?
Lebo je to pre nás niečo prirodzené. Máme radi slovenčinu, je to krásny spevavý jazyk a myslíme si, že je hodný aj prezentácie všade na svete. Ľudia sa často mylne domnievajú, že so slovenčinou sa nedá preraziť inde vo svete. Ja si naopak myslím, že doležitá je atmosféra, ktorá z tej hudby ide. Samozrejme, pokiaľ ide o skupinu alebo muzikanta, ktorého gro je v textoch, tak je to trošku ťažšie. Nedávno bola v Bratislave francúzska speváčka ZAZ. Ruku na srdce, koľko ľudí na jej koncerte vedelo po francúzsky a rozumelo texom? :) Takýchto príkladov sú tisíce a len potvrdzujú fakt, že jazyk nie je bariérou. Skôr naopak, jazyk je brána, niekedy aj do nepoznaného.

Prečo nemáte radi slovo láska?
Nie je pravda, že nemáme radi. Naopak slovo láska je jedno z najkrajších slov na svete, pretože pomenováva úžasný stav, pocit, emóciu. Dávnejšie som sa vyjadril, že toto slovo nemám rád v pesničkách, pretože sa mi zdá, že textári su jednoducho leniví, alebo ani nevedia lásku opisať ináč ako prvoplánovo. Je predsa milión spôsobov, ako hovoriť o láske bez toho, aby ste museli použiť slovo láska. A v neposlednom rade, láska skombinovaná s plytkosťou textov v pesničkách naozaj uberá tomuto slovu na význame a hodnote. Vyznieva doslova slizko a vulgárne.

Kde najbližšie vás môžeme vidieť a aké sú vaše ďalšie plánované projekty?
Najbližšie sa tešíme na koncert v Bratislave 9.12., kde si zahráme spolu s Korben Dallas. Pripravujeme aj nové piesne a chceli by sme na začiatku roka vypustiť aj daľší videoklip k novému singlu.

text: Adela Fručková
foto: Elena Aya Bountouraki, Iuri Bursulaia

Fallgrapp, FVLCRVM koncert
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM