Správy

Investor v Hornom Hričove neuspel: Občania dali jednoznačné nie výstavbe elektrárne

Búrlivá diskusia obecného zastupiteľstva rozhodla, že v Hornom Hričove plánovanú elektráreň nechcú. V obci by po dostavbe a spustenia elektrárne narástla podľa odhadov kamiónová doprava o 15 000 kamiónov ročne. Aj to bol jeden z faktorov, prečo povedali občania rázne nie elektrárni.

Ilustračný obrázok k článku Investor v Hornom Hričove neuspel: Občania dali jednoznačné nie výstavbe elektrárne
Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok sa v Hornom Hričove konalo mimoriadne verejné obecné zastupiteľstvo v súvislosti so zámerom výstavby tepelnej elektrárne na spaľovanie obnoviteľných zmesí. Rokovania sa zúčastnili zástupcovia investora – spoločnosť Investpol s.r.o, prof. Honer – špecialista na energetiku, Ing. Barčiak – zodpovedný za územný plán Horného Hričova, zástupcovia okolitých dedín a občania Horného Hričova.

V úvode zástupcovia Investpolu predstavili investičný zámer výstavby, plánované technológie (kompostáreň a elektráreň) a materiály, ktoré by sa mali spracovať – odpadové drevo, rastlinný materiál, čistiarenske kaly, senáž, siláž a ďalšie, ktoré sú biologicky rozložiteľné. „Nie je to náhoda, že bolo vybraná lokalita katastrálneho územia Horného Hričova. Táto oblasť spĺňa parametre pre výstavbu tepelnej elektrárne, a to, že to musí byť schválená priemyselná oblasť, má dostatok surovín v blízkom okolí aj dostatok vody, ktorá je nutná na prevádzku zariadenia, a v neposlednom rade sa jedná o územie, kde kedysi fungovala ČOV, “ uviedol Matej Kohút z Investpolu.

Investičnému zámeru bola zo strany občanov Horného Hričova vytýkaná enormná záťaž na životné prostredie v súvislosti s popolovým odpadom, hlukom, ale najmä už teraz neznesiteľnou dopravnou situáciou v obci. Podľa hrubého odhadu poslancov zastupiteľstva Horného Hričova, v prípade realizácie zámeru elektrárne, by sa zvýšil objem kamiónovej dopravy cez obec až o 15 000 aút za rok.

„Zámer nemá oporu ani v územnom pláne obce Horný Hričov, a nemá ani oporu v územnom pláne Žilinského kraja,“ povedal Vladimír Barčiak. „Obecné zastupiteľstvo po búrlivej diskusii uzavrelo verejné stretnutie s tým, že nesúhlasí s investičným zámerom ako takým, nesúhlasí s navýšeným prejazdom aút cez obec a žiada vyňať meno obce Horný Hričov z textu pôvodného návrhu analytickej štúdie investora, to znamená, že výstavba elektrárne by sa mala realizovať na pozemkoch bývalej ČOV,“ dodal starosta obce Horný Hričov Jozef Trizuljak.

zdroj: TAMO foto: TAMO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM