Ing. Peter Mati Rôzne

Ing. Peter Mati : Ohrozené eurofondy pre Slovensko!

Slovenská republika dnes čelí oprávnenej kritike zo zlej kontroly čerpania prostriedkov Európskej únie, dokonca nám hrozí ich pozastavenie! Strana občianskej ľavice má dôvodné podozrenie, že príčinou je nastavenie samotného systému, ktorý to umožňuje.

Ten doposiaľ nezmenila žiadna politická garnitúra, dokonca ani predseda strany SIEŤ Radoslav Procházka, predseda strany SAS Richard Sulík, líder strany NOVA Daniel Lipšic, či líder erokandidátky za stranu MOST – HÍD Zsolt Simon, ktorí sa dnes pokúšajú celú vinu zvaliť na vládnu stranu SMER – SD a súčasného ministra financií Petra Kažimíra.

Na prípade čerpania prostriedkov z Pôdohospodárskej platobnej agentúry chceme ilustrovať zle nastavený systém čerpania a kontroly eurofondov. Pýtame sa, či pri jeho nastavení išlo o pochybenie, neschopnosť, alebo dokonca zámer, ktorý by umožnil netransparentné čerpanie fondov EU? Existujú dôkazy, že existovala dlhodobá neochota tieto pravidlá prehodnotiť alebo dokonca preveriť prípady, pri ktorých bolo preukázané porušenie základných podmienok pre poskytnutie dotácie z fondov EÚ. “Je absurdné, že politici, ktorí sami stáli pri nastavení týchto pravidiel sa dnes tvária ako ich najväčší kritici,” uviedol predseda SOĽ Štefan Sládeček. Práve zo spomínanej Pôdohospodárskej agentúry odišli prostriedky na modernizáciu farmy živočíšnej výroby pre súkromnú spoločnosť v pozadí ktorej stál známy podnikateľ Slavomír Magál. Tieto prostriedky však agentúra žiadala späť, nakoľko žiadateľ neuviedol vo svojej žiadosti pravdivé informácie. Platí tu totiž pravidlo, že ak agentúra zistí, že konečný príjemca vyhlásil nepravdivé skutočnosti, konkrétny projekt sa vylúči z poskytovania podpory a konečný prijímateľ sa zároveň vylúči z podpory pre príslušný kalendárny a nasledujúci rok. Do dnešného dňa sa však v tomto prípade prostriedky nevrátili. To však nebránilo Pôdohospodárskej agentúre poskytnúť tomuto istému žiadateľovi ďalšie peniaze! Tentokrát viac ako 400 000 euro, ktoré agentúra chce započítať ako splátku za dlh z predošlej dotácie. “V prípade podnikateľa Magála Pôdohospodárska agentúra nariadenie Európskej komisie č. 65/ 2011 nerešpek­tovala. Čo je však oveľa závažnejšie, podľa vyjadrenia splnomocnenca tejto agentúry, takéto zápočty robia bežne,” uviedol Ivan Katrinec, ktorého Strana občianskej ľavice požiadala, aby práve na tomto konkrétnom prípade dokumentoval mechanizmus ktorý umožňuje netransparentné vyžívanie prostriedkov občanov Európskej únie. Práve on sa celou touto kauzou zaoberá už od roku 2009.“V tejto súvislosti som podal podnet ns Národnú kriminálnu agentúru na prešetrenie takého postupu,” dodal. Očakáva, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry už čoskoro vznesie v tejto veci obvinenie, nakoľko má podľa jeho názoru dostatok dôkazov, aby tak urobil. Veríme, že prokurátor Marek Sivák tento prípad nezastaví, tak ako to spravil v roku 2012. “Ak si myslí, že to znovu odmietne, tak by nemal zabudnúť, že existujú aj iné vyšetrovacie orgány Európskej únie,” dodal Katrinec. Strana občianskej ľavice vyjadruje počudovanie, že kompetentné orgány Slovenskej republiky poskytujú opakovane dotácie z eurofondov subjektom, ktoré pri ich čerpaní pochybili. Žiadame stransparentniť prideľovanie akýchkoľvek dotácií! Toto sa musí zmeniť! Existuje nato riešenie a my ho občanom ponúkame!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM