Zuzana Vajayová Od Vás

II. kosecká exhibícia na Orave

Slovenský kosecký spolok, Poľnohospodárske družstvo Vasiľov a ObÚ Hruštín zorganizovali II. Slovenskú koseckú exhibiciu.

Jej hlavnou súčasťou je 24-hodinový maratón, v ktorom sa každých pätnásť minút vystriedalo 48 koscova kosačiek vo veku od 6 do 70 rokov a boli nielen z celeho Slovenska, ale aj z Nemecka, Poľska a Čiech.

Kosiť sa začalo v piatok 22. Júla o 17.00 hod. za dáždivého počasia a skončilo sa v sobotu o 17.00 hod. Celková pokosená plocha bola 1,6 ha. Strmá zjazdovka tamojšieho lyžiarskeho strediska bola zarastená veľkou a hustou trávou, čo sa prejavilo na slabšom výkone koscov.

V bohatom sprievodnom programe – triafanie vidlami do balíka sena, vykopávanie čižmy do diaľky a pílenie dreva bruchačkou zabavilo asi dvesto divákov. Kosci stihli popri koseniu aj preteky. Kosil sa štvrťár a víťazmi sa stali v kategórii: nosiči vody: Peter Vigoda; ženy: Milka Šeligová; chlapi nad 60 rokov : Štefan Haluška všetci z Hruštína a chlapi do 60 rokov. Ľubomír Košút z Klína.

Folklórny súbor z Hruštína s kapelou celý priebeh lúčnej slávnosti doprevádzali spevom a tancom. Účastníci netajili presvedčenie, že ručné kosenie na Orave má hlboké korene a len tak ľahko nezanikne.

Autor (text + foto): Lukáš Janoška

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM