Aktualizované Správy Samospráva

Igor Janckulík nebude kandidovať za župana: Prezradil dôvod

Poslanec NR SR Igor Janckulík (Most-Híd) sa v novembrových regionálnych voľbách nebude uchádzať o post predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Spolu s ďalšími nezávislými kandidátmi sa bude uchádzať iba o post poslanca ŽSK.

Ilustračný obrázok k článku Igor Janckulík nebude kandidovať za župana: Prezradil dôvod
Zdroj: TASR

„Nebolo to ľahké rozhodnutie, viem, že som ním mnohých sklamal, ale na druhej strane zase mnohých potešil. Chcel som priniesť zmeny vo fungovaní ŽSK a zabezpečiť rovnaký prístup ku všetkým jeho regiónom. Moje vízie by sa však nepodarilo naplniť, keďže by sme boli až štyria kandidáti za Oravu. Moja kandidatúra na predsedu ŽSK by len napomohla tomu, aby sa hlasy voličov roztrieštili,“ povedal Janckulík s tým, že nekandidovať sa rozhodol preto, aby nebol súčasťou ohováraní a klamstiev na jeho osobu.

Ako dodal, dnes ešte nie je rozhodnutý, koho bude spolu s nezávislými kandidátmi podporovať na post predsedu ŽSK, pretože zatiaľ nepozná ich program. „Určite nepodporíme kandidáta ĽSNS, o ďalších kandidátoch budeme uvažovať, keď sa oboznámime s ich programom,“ skonštatoval Janckulík.

Na margo prípadnej podpory súčasného predsedu Juraja Blanára Janckulík uviedol, že na Úrade ŽSK sa urobilo aj dosť dobrých vecí, najmä čo sa týka chodu úradu. Na druhej strane pripomenul, že mu prekáža, že v ŽSK nie je zachovaná rovnosť regiónov. Do regiónov sa podľa neho dávajú peniaze podľa toho, koho má strana Smer–SD v regiónoch.

„Za veľký problém považujem tiež fakt, že ŽSK sa ma nezastal v kauze Oravskej polikliniky a v podstate zmaril môj mandát. Štyrom poslancom umožnil vstup na stavbu polikliniky a ja, ktorý som sa najviac zapájal v oblasti zdravotníctva, mám zákaz, v tom som sa sklamal,“ doplnil Janckulík.

Záujem uchádzať sa o post predsedu ŽSK zatiaľ potvrdili súčasný predseda Juraj Blanár (Smer-SD), poslanec Mestského zastupiteľstva v Žiline Peter Cibulka (nezávislý), poslankyňa Národnej rady (NR) SR Erika Jurinová (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA a OKS), exposlanec NR SR za stranu Smer-SD Anton Martvoň, starosta obce Mútne Marián Murín a bývalý minister školstva a podpredseda vlády SR Ján Mikolaj (SNS). Záujem kandidovať na predsedu ŽSK mal aj zakladateľ hnutia Vzdor Kysuce Marián Magát, ten však bol odsúdený za úmyselný trestný čin.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM