Správy

Humanoidný robot Nao zo Žilinskej univerzity boduje vo svete: Teraz môžte nielen to uvidieť na vlastné oči

Po roku v našom meste odštartuje ďalší ročník zaujímavého podujatia pre všetkých (nielen) milovníkov vedy. V nákupnom centre tak zažijeme tancujúceho humanoidného robota, ale uvidíme aj prezentáciu solárneho automobilu.

Ilustračný obrázok k článku Humanoidný robot Nao zo Žilinskej univerzity boduje vo svete: Teraz môžte nielen to uvidieť na vlastné oči
Zdroj: TASR

Univerzitné elektromobily, či kolesové a kráčajúce mobilné roboty predvedú výskumníci zo Žilinskej univerzity v piatok 25. septembra na Festivale vedy – Žilinská Noc výskumníkov. Festival sa uskutoční v nákupnom centre Aupark Shopping Center od 9.00 do 21.00 hod., oficiálne otvorenie je o 10.00 hod.

„V stánku Univerzitného vedeckého parku sa milovníkom vedy predvedie humanoidný robot Nao, ktorý dokáže chodiť, zdvíhať zo zeme predmety a naučí sa aj tancovať. Je hviezdou vo vzdelávaní vo viac ako 70-tich krajinách sveta,“ priblížila Katarína Géčová z Oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity.

Ako dodala, návštevníci žilinskej Noci výskumníkov sa tiež dozvedia ako funguje ľudský mozog, aké vybavenie používajú pri špecializovaných zásahoch jednotky hasičského a záchranného zboru, či ako sa skenuje územie z lietadla. „Na Noci výskumníkov nebude chýbať prezentácia projektu solárneho automobilu, ktorý sa chystá na náročnú medzinárodnú súťaž s trasou naprieč Austráliou,“ doplnila.

Celodenná prehliadka najnovších výsledkov slovenskej vedy a výskumu bude doplnená sprievodným programom na pódiu, spolu s prednáškami, zábavnými vedeckými kvízmi a súťažami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM