Správy

Hrdina, ktorý zabil Heydricha: Jozefovi Gabčíkovi chcú postaviť pamätník, vypísali verejnú zbierku

Pamätník Jozefa Gabčíka, priameho účastníka atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha v roku 1942 v Prahe, chce mesto Rajecké Teplice vybudovať pred jeho rodným domom v miestnej časti Poluvsie s pomocou verejnej zbierky.

Ilustračný obrázok k článku Hrdina, ktorý zabil Heydricha: Jozefovi Gabčíkovi chcú postaviť pamätník, vypísali verejnú zbierku
Zdroj: TASR

Mestské zastupiteľstvo (MZ) v Rajeckých Tepliciach predĺžilo podľa primátora Petra Dobeša zbierku do septembra 2014. „Na rodnom dome Jozefa Gabčíka je zatiaľ len pamätná tabuľa. Bolo by to zadosťučinenie obdobiu, ktoré sa až tak často nepripomína. Vrátili by sme sa k tomu, čo znamenalo obdobie heydrichiády a čo znamenala akcia Antropoid,“ povedal Dobeš.

Predpokladané náklady na vybudovanie pamätníka sú 10 000 až 11 000 eur. „Momentálne máme asi 5700 eur. Busta J. Gabčíka by mala byť podobná tej pri vstupe do areálu 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline a zhotoví ju sochár Štefan Pelikán z neďalekej Lietavskej Lúčky,“ uviedol primátor Rajeckých Teplíc.

Pripomenul, že mesto každoročne organizuje Beh Jozefa Gabčíka. „Je to cezpoľný beh z Rajeckých Teplíc do 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, ten tohtoročný bude 31. mája. Po položení venca a pietnom akte odštartuje v priestoroch pri železničnej stanici v Poluvsí,“ dodal Dobeš.

Ak chcete vedieť viac o atentáte na Heydricha, pozrite si video v galérii.

foto: ilustračné

Akcia Anthropoid
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM