Správy

Hovorca Žiliny reaguje na nelichotivé prvenstvo: Mesto znížilo za 4 roky zadlženosť zo 130 na 55 percent

Už sme vás informovali o nelichotivom prvenstve Žiliny, ktorá je podľa analýzy zverejnenej Inštitútom pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) aj naďalej najzadlženejším mestom z 50-ky najväčších slovenských miest. Na výsledok reagoval hovorca mesta.

Ilustračný obrázok k článku Hovorca Žiliny reaguje na nelichotivé prvenstvo: Mesto znížilo za 4 roky zadlženosť zo 130 na 55 percent
Zdroj: TASR

Mesto Žilina znížilo počas pôsobenia primátora Igora Chomu v rokoch 2010 až 2014 zadlženosť zo 130 na zhruba 55 percent, pričom zníženie zadlženosti bolo jedným z jeho predsavzatí ihneď po zvolení do funkcie. V reakcii na zverejnenú analýzu Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), podľa ktorej je mesto Žilina najzadlženejším slovenským mestom, to dnes povedal hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Je to pokrok v ekonomickom ozdravení

„Je to značný pokrok v ozdravení ekonomickej situácie mesta. Pričom pomohlo, že primátor Choma trval na tom, aby sa všetky tovary a služby obstarávali v zmysle zákona o verejnom obstarávaní aj prostredníctvom elektronických aukcií. Čo sa reálne ukázalo ako veľmi prospešné v tom, že mesto šetrí milióny eur. Ak si pozriete na stránke mesta súťaže, ktoré sme prostredníctvom elektronických aukcií vykonali, reálne tu dochádza k šetreniu finančných prostriedkov nie o pár eur, ale o státisíce eur,“ povedal hovorca mesta Žilina.

Zdôraznil, že bez záväzkov z minulosti ohľadne Kia Motors Slovakia bolo mesto Žilina zadlžené na úrovni 52 percent a po štyroch rokoch sa podarilo znížiť dlh na 33 percent. „Dlh mesta sa v podstate znížil o 19 percent, keď berieme do úvahy komerčné úvery z minulosti. Čo je zásadný krok k ozdraveniu ekonomickej situácie mesta,“ uviedol Čorba.

Mesto sa zaviazalo znížiť dlh

Pripomenul, že keď sa vybudoval obytný súbor Krasňany a investovali sa ďalšie finančné prostriedky zo strany štátu, aby v zmysle dohody s Kia Motors Slovakia došlo k naplneniu investičných zámerov, reálna hodnota majetku bola v tom období cez 17 miliónov eur. „Ku koncu roka 2014 sa mesto zaviazalo znížiť dlh mesta, ale aj dlh, ktorý v podstate nieslo za spoločnosť Kia Motors Slovakia a výstavbu obytného súboru. Odpustením dlhu nám vláda umožnila zreálniť hodnotu tohto majetku, ktorá bola v roku 2014 viac ako 11 miliónov eur. To znamená, že odpustením dlhu viac ako 5,5 milióna eur v tomto prípade za obytný súbor Krasňany sa hodnota tohto obytného súboru zreálnila. Znamená to, že teraz môžeme hľadať kupca za reálnu hodnotu,“ uzatvoril hovorca mesta Žilina.

Žilina je podľa INEKO aj naďalej najzadlženejším mestom spomedzi 50 najväčších miest na Slovensku. Druhým najzadlženejším mestom bola ku koncu roka 2014 Čadca, na treťom mieste je Púchov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM