Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Hornohričovský starosta: Objekty od Železníc neprevezmeme

Železnice Slovenskej republiky upozornili, že obec Horný Hričov odmieta prevziať do správy objekty, ktoré boli postavené v rámci modernizácie železnice. Prečo? Spýtali sme sa aj hornohričovského starostu.

Ilustračný obrázok k článku Hornohričovský starosta: Objekty od Železníc neprevezmeme
Zdroj: TASR

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) k 31. decembru 2017 stavebne ukončili modernizáciu železničného úseku Považská Teplá – Žilina. Celkovo bolo na tejto stavbe vybudovaných 271 stavebných objektov a 119 prevádzkových súborov. Počas modernizácie uvedeného úseku ŽSR zrušili dve železničné priecestia a namiesto nich vybudovali podchod a lávku. Tieto teraz obec Horný Hričov odmieta prevziať do svojej správy.

Informácie zo ŽSR poskytla hovorkyňa Martina Pavliková. „Starosta obce odmietol prevziať do svojej správy časť nadchodu pre cestujúcich, zrekonštruovanú lávku pre peších a pozemnú komunikáciu s prepojením na Slovnaft. Patová situácia môže vyústiť do krajného riešenia, že tieto objekty budú obmedzené pre prístup verejnosti,“ uviedla Pavliková.

ŽSR uvádzajú, že odstránením priecestí došlo k neporovnateľnému zlepšeniu situácie nielen z hľadiska úžitkových vlastností, predovšetkým však z hľadiska bezpečnosti pre obyvateľov a účastníkov cestnej premávky. V rámci požiadaviek Európskej únie tiež bolo podľa ŽSR nutné prestavať alebo zrušiť existujúce železničné priecestia. V tomto prípade boli priecestia zrušené a podľa Pavlikovej starosta obce odmietol prevziať do svojej správy časť nadchodu pre cestujúcich, zrekonštruovanú lávku pre peších a pozemnú komunikáciu s prepojením na Slovnaft (Priemysel západ).

Všetky postavené objekty sú podľa železníc výsledkom dlhoročného procesu, ktorý začal investičným zámerom, pokračoval územnými rozhodnutiami, stavebnými povoleniami atď. V prípravnej fáze mala možnosť vyjadriť sa ku predkladaným dokumentom aj obec Horný Hričov, kde sa jej ŽSR aktuálne snažia opakovane, ale zatiaľ bez úspechu, odovzdať majetok vyvolaných investícií do majetku, správy a údržby. Samospráva jednoducho tieto objekty odmieta prevziať.

„V obci nám ŽSR zrušili dve železničné priecestia, a to bez náhrady. V obci funguje časť Priemysel západ, ktorá bola obsluhovaná cez železničné priecestie, ktoré bez náhrady zrušili. Týmpádom nám celá nákladná doprava jazdí cez obec. Druhým železničným priecestím sa prechádzalo z centra obce ku kostolu a cintorínu. Toto zrušili s tým, že bola deklarovaná výstavba podjazdu, k čomu však nedošlo,“ uviedol starosta Horného Hričova Dušan Ďuríček.

Obec Horný Hričov by mala prevziať do svojej správy lávku, ktorá bola vybudovaná pre peších pri Vodnej nádrži Hričov. Starosta obce má problém s jej stavom, keďže bola osadená v roku 2017 a jej oceľová konštrukcia je už teraz hrdzavá, takže bude potrebné ju v dohľadnej dobe natrieť. Keďže lávka vedie ponad železničnú trať a ponad cestu 1. triedy, nevie si predstaviť financovanie údržby tohto objektu. „V prípade údržby lávky bude potrebné zažiadať železnice o výluku, ktorú musí niekto zaplatiť. Takisto výškové práce, na ktoré je potrebné najať si firmu“, uvádza starosta.

Druhou stavbou, ktorú odmieta obec prijať do svojej správy je spomínaný podchod v hodnote 650 tisíc eur, ktorý prepúšťa spodnú vodu a boli s ním už problémy. Takisto údržba strechy podchodu, na ktorej sú svietidlá vyžaduje odbornú spôsobilosť a obec nemá finančné ani odborné kapacity, aby zabezpečila údržbu objektu.
Predchádzajúce vedenie obce podľa Ďuríčka deklarovalo, že podjazd bude zároveň slúžiť aj ako úniková cesta. Táto alternatíva však podľa súčasného starostu nebola realizovaná a namiesto podjazdu bol vystavaný väčší podchod, ktorý nie je určený na jazdu autom.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM