Rôzne

Historické FOTO najstaršieho sídliska Hliny: Kde stojí prvý žilinský panelák?

Obraz Žiliny ako ju poznáme dnes vypĺňajú prevažne bytové domy. No nebolo tomu tak vždy a bytovky sa tu neobjavili zrazu a naraz.

Ilustračný obrázok k článku Historické FOTO najstaršieho sídliska Hliny: Kde stojí prvý žilinský panelák?
12
Galéria
Zdroj: TASR

Nahliadnite s nami na malú chvíľu do sídliskovej histórie Žiliny. Aj keď si ŽIlinu dnes už bez bytových domov ani nedokážeme predstaviť, do prvých panelových bytov sa ľudia v našom meste začali sťahovať až koncom 50-tych rokoch minulého storočia. Práve vtedy uzrelo svetlo sveta najstaršie žilinské sídlisko Hliny.

Najstaršie sídlisko

Sídlisko tvorí osem menších samostatných sídlisk Hliny I až Hliny VIII a tie sa zadeľujú do dvoch urbanistických celkov Hliny I – IV a Hliny V – VIII. S výstavbou sídliska sa začalo v roku 1955 a ukončenie bolo v roku 1977.

Ako prvé začalo vyrastať sídlisko Hliny I a II po roku 1955 na nezastavanom priestore, južne od historického jadra mesta, hneď za ulicou Veľká okružná, medzi nemocnicou a vilovou štvrťou Malá Praha. Predtým tu boli polia, ale aj močiare a jamy, z ktorých sa ťažila hlina pre neďalekú tehelňu.

Zdroj: TASR

Výstavba na Fándlyho ulici

Sídliská Hliny III a IV voľne nadväzujú za ulicou Juraja Fándlyho na predchádzajúcu časť sídliska Hliny I a II. Sídliská tiež rozdeľuje Ulica Antona Bernoláka, ktorá je v týchto miestach už užšia. Hliny III ohraničuje Komenského ulica, za ktorou sa nachádzajú Hliny VIII a Hliny IV oddeľuje od ostatnej zástavby ulica Vojtecha Spanyola a Tajovského.

Obe sídliská sú z južnej časti od Hlín V a Bôrika oddelené Mostnou ulicou. Tieto dve sídliská sú urbanizačne riešené inak ako predchádzajúce Hliny I a II. Tu sa pri výstavbe po prvýkrát použila panelová výstavba. Panelové domy sú postavené kolmo do ulice Antona Bernoláka.

Prvý žilinský panelák

Na mieste, kde predtým stáli učupené malé rodinné domčeky v Ružičkovej kolónii, sa za niekoľko rokov postavili v tej dobe moderné štvorposchodové panelové domy. Celkovo obsahovali 1 224 bytov.

Písal sa vtedy rok 1959, dovtedy sa tu stavali len tehlové byty. Bytovka na ulici Antona Bernoláka je tak prvým panelákom v našom meste.

Montážna skupina Martina Psotu zo žilinských Pozemných stavieb zmontovala hrubú stavbu prvého panelového domu na sídlisku Hliny za 24 pracovných dní. Záväzok, ktorý si dali na počesť 1. mája skrátili o päť dní.

Foto: Archív TASR a Zdroj Petra Šťanského

Výstavba najstaršieho žilinského sídliska V OBRAZOCH
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM