Adela Fruckova Samospráva Samospráva

Historická budova Vysokej školy dopravy a spojov v Žiline: Aký bude ďalší osud Áčka ?

Majestátny historický skvost zo začiatku 20. storočia odjakživa patril akademickej pôde UNIZA. Bude dnes už chátrajúca budova Áčka, ako ju všetci poznáme, patriť už len do minulosti?

Ilustračný obrázok k článku Historická budova Vysokej školy dopravy a spojov v Žiline: Aký bude ďalší osud  Áčka ?
Zdroj: www.zilina-gallery.sk

Budova bola postavená v rokoch 1911 – 1912. Od roku 1960 v nej sídlila Vysoká škola dopravná, presťahovaná z Prahy. V nasledujúcich dvoch rokoch pribudol k pôvodnej budove A nový pavilón, takzvané Béčko. Bol tu umiestnený dekanát Fakulta strojnícka a elektrotechnická, katedry tejto fakulty a Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov. Od roku 1998 bola v budove umiestnená Fakulta prírodných vied, ktorá sa v roku 2009 presťahovala do novovybudovaných priestorov na Veľkom Diele.

„Budova A sa v súčasnosti pre havarijný stav nevyužíva, plánované aktivity smerujú k popularizácii vedy, techniky a prezentácie univerzity v meste. Budovu B sme odpredali súkromnému majiteľovi v roku 2008,“ informuje o stave budovy Katarína Géčová z Oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

Aké sú plány s budovou „A“?

Budova A sa v súčasnosti pre havarijný stav nevyužíva. „Univerzita mala a má záujem o využívanie budovy na aktivity smerujúce k popularizácii vedy, techniky a prezentácie univerzity v meste, ale nakoľko ide o kultúrnu pamiatku, príprava dokumentácie si vyžaduje dlhšie časové obdobie, na čom sa v súčasnosti pracuje,“ vyjadruje sa Géčová. A na otázku, či má UNIZA s touto budovou nejaké plány do budúcnosti, odpovedá: „Plánované aktivity s budovou A smerujú k popularizácii vedy, techniky a prezentácie univerzity v meste.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM