Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Hasička Mirka (48) zo Strečna s netradičnou záľubou: Jej medovníky, to je už umenie!

Mirka Valicová žije v Strečne a pečeniu i zdobeniu medovníkov sa venuje už takmer dvadsať rokov. Dnes je jednou z vyhľadávaných medovnikárok v žilinskom regióne.

Ilustračný obrázok k článku Hasička Mirka (48) zo Strečna s netradičnou záľubou: Jej medovníky, to je už umenie!
16
Galéria
Zdroj: Archív Martiny Rogozinskej

Jedna zo šikovných žilinských medovnikárok, Mirka Valicová, našla v zdobení medovníkov nielen koníček, no zdokonalila sa tak, že pri pohľade na jej výtvory, môžeme hovoriť o umení. S medovníkovým cestom sa spriatelila v roku 2000 – vtedy začala medovníky nielen piecť, ale ich aj zdobiť.

Prvé medovníčky podľa jej slov pripravovala len pre rodinu a známych. Až po dvoch rokoch bola so svojou prácou spokojná natoľko, že začala vystavovať, či chodiť na jarmoky ako nová členka žilinskej Živeny. „Na podujatiach som začala sledovať aj prácu iných medovnikárok. Informácie, inšpiráciu i návody v tom čase, keď ešte internet nebol bežne dostupný, som získavala hlavne z časopisov. V podstate dva roky som prichádzala na to, kde robím chyby,“ spomína Mirka.

„Na zdobenie medovníkov je potrebná aj výtvarná zručnosť, aby človek len nekopíroval vzory iných, ale našiel si vlastný štýl. Podľa rukopisu sa medovnikárky medzi sebou poznajú. Počas roka zdobíme medovníčky so sezónnou tematikou, hlavne vianočné a veľkonočné. Veľmi rada pečiem a zdobím hlavne malé medovníčky pre deti, rôzne autíčka, srdiečka, podkovičky. Ku čomu nemám vzťah, tak to sú skôr tie moderné témy – Hellou Kitty, Frozen… a podobne. Mám rada skôr tradičnú tvorbu, ornamenty,“ priznáva medovnikárka.

Na veľkonočné obdobie sa pripravuje minimálne šesť týždňov vopred. Dekoratívne medovníčky je možné podľa Mirkiných slov upiecť aj dva mesiace pred Veľkou nocou. Menšie medovníčky určené na jedenie, ako napríklad veľkonočné vajíčka či zajačiky, začína piecť mesiac pred sviatkami. Pozrite si FOTO Mirkiných veľkonočných medovníkov.

„Som rada, keď sa medovník zje. Každého presviedčam, že medovník musí zaujať trikrát – nos vôňou, oko krásou a jazyk chuťou,“ hovorí Mirka.

„Čo sa Veľkej noci týka, tak medovnikárka nemá nikdy dosť formičiek. Našťastie už aj na Slovensku je možné dať si vytvoriť formičku na mieru na základe vlastného návrhu. A množstvá? Raz som spotrebovala 75 kg medovníkového cesta. Z toho sa dá upiecť okolo 3000 malých medovníčkov,“ priznáva Mirka Valicová.

Na Veľkú noc pečie trocha menej ako na Vianoce, pretože je kratšia, zaleží však na dopyte. Veľkonočná tematika je za to podľa jej slov pestrejšia. „Tieto medovníky zvyknem zdobiť aj viacfarebne, inak zdobím jednofarebne, hlavne bielou, červenou a hnedou, ale na Veľkú noc pridávam biely podklad, aby to bolo také živšie,“ dodáva na záver medovnikárka zo Strečna.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM