Jozef Legéň Futbal

Futbalový zápas roka je za nami: Ako zvládla polícia temperamentných fanúšikov?

Futbalový zápas roka pod Dubňom výsledkom domácich nepotešil, avšak ponúkol divákom parádny zážitok. Polícia zápas vyhlásila za rizikový, z dôvodu príchodu okolo 7 000 fanúšikov Bosny, ktorí mali lístky aj do sektorov domácich. Dnes sa bezpečnostné opatrenia ukončili.

Ilustračný obrázok k článku Futbalový zápas roka je za nami: Ako zvládla polícia temperamentných fanúšikov?
Zdroj: TASR

Bezpečnostné opatrenia, ktoré vládli včera v Žiline, naše mesto už dlho nezažilo. O pohotovosť policajtov z celého Slovenska sa postarali fanúšikovia Bosny a Hercegoviny, ktorí zavítali na kvalifikačný zápas Slovenska s Bosnou a Hercegovinou. Už od pondelka večera prúdili skupinky priaznivcov Bosny na Slovensko. Žilina zažila najväčší nápor v utorok, kedy sa centrum nášho mesta zahalilo do bielomodrých farieb hostí.

Bielo-modré námestie

Z námestí bolo počuť hlasité skandovanie a obrovskými vlajkami mávali fanúšikovia, ktorých ste mohli stretnúť na každom kroku. I keď priaznivci Bosny boli hluční, nespôsobovali žiadne výtržnosti. Rizikovosť zápasu bola políciou vydaná hlavne z toho dôvodu , že fanúšikovia hosťujúceho tímu dostali veľký počet lístkov do sektorov Slovenska. Polícia vopred upozorňovala na uzavretie ulíc okolo štadióna a vystrihala majiteľov áut, aby ich radšej nenechávali odparkované v centre mesta.

Policajný prezident pred zápasom požiadal domácich aj hosťujúcich fanúšikov, aby plne rešpektovali pokyny polície a usporiadateľskej služby. „Všetci chceme mať pekný športový zážitok a neriešiť problémové situácie. A pevne verím, že to dopadne aj v športovom slova zmysle dobre a bude sa dariť aj nášmu tímu,“ povedal na margo zápasu Gašpar. Všetko nakoniec v športovom slova zmysle dopadlo dobre, avšak náš tím nezdolal Bosnu a Hercegoviny a prehral 1:2.

Bol to tvrdý a férový boj

I keď výsledok nepotešil, atmosféra na štadióne bola famózna. Diváci spolu s futbalistami si na začiatku uctili pamiatku bývalého reprezentanta Marek Špilára. Po minúte ticha sa na štadióne pod Dubňom rozpútal tvrdý, no férový boj o MS 2014. Po poslednom hvizde hlavného rozhodcu, priaznivci Bosny oslavovali svoje víťazstvo v radostnom, ale nijak nenarúšajúcom duchu.

„Po skončení zápasu polícia zabezpečovala plynulé a pokojné rozídenie sa fanúšikov oboch reprezentácií a situáciu v meste a po trasách odchodu fanúšikov počas celej noci monitorovala,“ informovala hovorkyňa polície Jana Balogová.

Hlavnými faktami futbalového divadla pod Dubňom sú, že i keď naše mužstvo prehralo a stratilo šancu bojovať o MS 2014, dokázalo hlavne v prvom polčase držať krok s favoritom zápasu a fanúšikovia Bosny ukázali, ako treba fandiť vlastnému národnému mužstvu. Dnes by mala byť v Žiline už situácia pokojná a tak najväčší futbalový zápas roka ponúkol len tie príjemnejšie momenty z futbalového zápolenia.

„Polícia v Žiline v súvislosti v futbalovým stretnutím reprezentácií Slovenska a Bosny a Hercegoviny nezaznamenala žiadne výtržnosti, narušenie verejného poriadku, ani poškodenie majetku. Bezpečnostné opatrenia polícia skončia dnes predpoludním po odchode futbalistov,“ dodala Balogová.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM