Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

FOTO, z ktorých mnohým Žilinčanom nabehnú zimomriavky: Nežná v našich uliciach

Spomínate si novembrové davy v Žilinských uliciach? Pripomeňte si s nami udalosti tak, ako ich zachytili objektívy fotografov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, z ktorých mnohým Žilinčanom nabehnú zimomriavky: Nežná v našich uliciach
9
Galéria
Zdroj: TASR

Novembrové udalosti, podľa pamätníka a ich organizátora prof. Karola Honnera (*1932), prebiehali pokojne. Obyvateľstvo sa schádzalo v podvečerných i večerných hodinách na vtedajšom Námestí V. I. Lenina, kde vyjadrovalo odmietavý postoj ku brutálnym udalostiam, ktoré sa udiali 17. novembra 1989 v Prahe.

So zhromažďovaním v Žiline začali vtedajší študenti Vysokej školy dopravy a spojov. Ku tým sa postupne pridávali ďalší, ako môžete vidieť vo fotogalérii, napríklad žilinskí konzervatoristi. Na záberoch je tiež zachytená budova súčasného Mestského úradu, pred ktorou bolo umiestnených množstvo kartonových krabíc s rôznymi heslami či kresbami. Pristupovalo ku nim množstvo ľudí.

Na fotografiách je zaznamenaný aj „Vlak nežnej revolúcie“. Šlo o mimoriadny študentský vlak vypravený 6. decembra 1989 z Bratislavy cez Žilinu do Košíc. Viezlo sa v ňom asi 1000 vysokoško­lákov, členovia Radošinského naivného divadla, herci a podobne. Postupne vo väčších mestách vystupovali asi 20 – členné skupinky, ktoré sa zúčastnili na miestnych mítingoch.

Foto: Archív prof. Karola Honnera, TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM